Vinnere 2013

Heddaprisen ble delt ut for 16. gang søndag 9. juni 2013 på Det Norske Teatret.

Se tidligere års vinnere:

Beste kvinnelige skuespiller

Foto: Erik Berg

Gisken Armand

for rollen som Jeg i "Jeg forsvinner"

av Arne Lygre, regi Eirik Stubø, Nationaltheatret.

Juryens begrunnelse:
Skuespilleren alene på scenen, uten rekvisitter eller scenografi å støtte seg til, må stole på seg selv og på ordet. Årets prisvinner har gjennom sin mangslungne karriere – som omfatter alt fra drama til komedie, musikal og barneteater – gang på gang vist hvor nyanserikt og presist hun behersker ordet, enten det dreier seg om moderne slang, antikke verselinjer eller komediens skyhøye krav til presisjon. I årets forestilling fremstiller hun en rollefigur uten klart definert identitet i en udefinert virkelighet i stadig forvandling. Med sin nyanserike tekstbehandling er hun forestillingens bærende element.

Andre nominerte
Marie Blokhus

 for rollen som Anne i "Over open avgrunn" og for rollen som Una i "Blackbird"

"Over open avgrunn" av Tarjei Vesaas, regi Uwe Cramer, Det Norske Teatret. "Blackbird" av David Harrower, regi Kim Sørensen, Riksteatret og Det Norske Teatret.

Helga Guren

for rollen som Edith i "Oh my God" og for rollen som Diana i "Når enden er god er allting godt".

"Oh my God" av Yngve Sundvor, regi Yngve Sundvor. "Når enden er god er allting godt" av William Shakespeare, regi Sigrid Strøm Reibo, Rogaland Teater.

Beste mannlige skuespiller

Foto: Bengt Wanselius

Ingar Helge Gimle

for rollen som Willy Loman i "En handelsreisendes død"

av Arthur Miller, regi Runar Hodne, Trøndelag Teater.

Juryens begrunnelse:
Årets pris går til en skuespiller med lang fartstid innen norsk teater, film og TV. Det faller like naturlig for han å opptre for voksne som for barn, i klassikere som i ny dramatikk, i tragedier som i komedier. I årets rolle ga prisvinneren på en særegen og nærværende måte et intenst innsyn i en manns verden; ikke minst drømmeverden. På en imponerende, ja nærmest rystende måte viste han hvordan rolleskikkelsen reagerte i en ekstrem livssituasjon i forhold til seg selv og sine nærmeste. Gjennom et intenst og stillfarent spill vekket prisvinneren publikums medfølelse når han på en usedvanlig overbevisende og sterk måte, fremstilte rolleskikkelsens tunge skjebne.

Andre nominerte
Paul-Ottar Haga

for rollen som Edgar i "Dødsdansen" 

av August Strindberg, regi Sigrid Strøm Reibo, Det Norske Teatret.​

Nils Ole Oftebro

for rollen som Stalin i "Diktator mot dikter" 

av John Hodge, regi Kjetil Bang-Hansen, Nationaltheatret.​

Beste kvinnelige medspiller

Foto: Lena Knutlix

Kine Bendixen

for rollen som Jackie Kennedy i "Prinsessedrama"

av Elfriede Jelinek, regi Hilde Brinchmann, Trøndelag Teater.

Juryens begrunnelse:
Prisvinneren fremstiller et tragisk livsløp med en blanding av intelligent innlevelse og kjølig avstand. Hun finner frem stykkets bisarre undertoner, filosofiske utlegninger og popkulturens klisjeer. Alt dette formidler hun med absurd humor og sårbarhet. Forfatterens rasende flom av ord fikk gjennom henne en tolk som kunne ta vare på språkets energi og det skiftende og hemmelighetsfulle i en assosiasjonsrik tekst. Prisvinnerens tolkning av ett av vår tids ikoner, en kvinne som utslettet seg selv og spilte rollen som media hadde regissert til henne, er en stor prestasjon. Dramatikeren sier at hun ville lage en frekk motsvarighet til de store kongedramaene. Årets prisvinner tar imot utfordringen; Jackie Kennedy, i «Prinsessedrama», ble i hennes tolkning en elsket og bedratt, opphøyet og ydmyket dronning.

Andre nominerte
Ingrid Bolsø Berdal

for rollen som Cadette i "Baby"

av Kirsten Thorup, regi Jonas Corell Petersen, Nationaltheatret.

Anitta Suikkari

for rollen som Sirina i "Sølvvannet"

av Rawdna Carita Eira, regi Haukur Gunnarsson, Beaivváš Sámi Našunálateáhter.

Beste mannlige medspiller

Foto: Bengt Wanselius

Espen Klouman Høiner

for rollen som Biff Loman i "En handelsreisendes død" og for rollen som Ivar Zolen i "Bør Børson jr."

"En handelsreisendes død" av Arthur Miller, regi Runar Hodne. "Bør Børson jr." av Johan Falkberget/Harald Tusberg/Egil Monn-Iversen, regi Erlend Samnøen, Trøndelag Teater.Juryens begrunnelse:
Kategorien beste birolle er vid. Det kan gjelde en skuespiller som lyser opp en forestilling i en smårolle. Men det kan også være et hårfint skille mellom en bi- og hovedrolle. Årets vinner, har både lyst opp i småroller og spilt en bærende rolle i et drama. Han er artistisk, og musikalsk i flere betydninger av ordet. Han gir ikke «for» mye, men akkurat nok til å skape et assosiasjonsrom rundt en karakter. Prisvinneren må være en gave å samarbeide med for både regissører og kolleger, noe både «Bør Børson» og «En handelsreisendes død» viser.

Andre nominerte
Iver Bjurgren

for rollen som Per Plage, Gregor og Benny i "Samson & Roberto"

av Ingvar Ambjørnsen/Axel Hellstenius, regi Ferran Audi, Barneteatret Vårt/Teatret Vårt.

Kyrre Hellum

for rollen som Judas i "Bibelen"

tekster fra Bibelen og av Maria Tryti Vennerød, Terje Nordby, Eirik Fauske, Sara Stridsberg, Cecilie Løveid, Jose Saramago, Ari Behn, Stein Winge, Anne Holtan og Carl Morten Amundsen, regi Stein Winge, Det Norske Teatret.

Beste regi

Foto: L.P. Lorentz

Oskaras Korsunovas

for "Peer Gynt"

av Henrik Ibsen, Torshovteatret/Nationaltheatret.

Juryens begrunnelse:
Hvis målet er å korte ned en tekst er det ikke dumt å begynne med slutten. Da kortes gjerne midten ned. Hvis sluttscenen i tillegg alt er kjent av de fleste, og alt som leder til den med, gjelder det å spørre et rungende Hvorfor og Hvordan! ved forestillingens begynnelse for å få i gang stykket. Denne prisvinnerens regi gjør nettopp det og følger opp med å grave ut antiheltens demoner med strålende driv og forførende uttrykk. Karakterene er djevelsk fargerike og tåler å være highlights av seg selv fordi de sammen sirkler inn hovedpersonen i en malstrøm som stadig truer med å senke båten. I denne fantastiske virvelvinden av en oppsetning er det også stille øyeblikk, i orkanens øye, i sentrum. Der er det fortsatt ingen hjemme; vår mann har ingen kjerne, han kan ikke kjenne kjærligheten. Vi får noe å tenke på, men er veldig glade for denne rikholdige påminnelsen!

Andre nominerte
Runar Hodne

for "En handelsreisendes død" 

av Arthur Miller, Trøndelag Teater.

Jonas Corell Petersen

for "Baby" og «Eg – Ik, Ich, I"

"Baby" av Kirsten Thorup, Nationaltheatret og «Eg – Ik, Ich, I» av Oscar van Woensel, Det Norske Teatret.

Årets forestilling

Foto: Kaja Bruskeland

Stalker

av Verk Produksjoner, i samarbeid med Black Box Teater, Teaterhuset Avant Garden og BIT Teatergarasjen.

Juryens begrunnelse:
Et minnenes testament inspirert av et kunstverk, hvor minnenes stemmer med minnenes logikk uttrykker både personlige og stiliserte opplevelser av verket, samtidig som scenerommet minnes selve verket. På denne både konkrete og abstrakte minnereisen skapes det et sjenerøst rom som gir publikum plass til å minnes med. Forestillingen er meditativ, underholdende og vakker, ikke påtrengende, ikke likegyldig, og med mange innganger til å minnes dens utgangspunkt. Enten du kjenner kunstverket eller ei, gir forestillingen deg strålende hjelp til å se det for deg. Og som en bonus til den som har sett det før inspireres det også til å minnes hvor i livet du var da du så: «Stalker».

Andre nominerte
De Utvalgte

av De Utvalgte, i samarbeid med Black Box Teater og BIT Teatergarasjen.

Kill them all! – Sørgespill

av Tore Vagn Lid, Nationaltheatret.​

Ship O'Hoi!

av Pia Maria Roll, Hooman Sharifi og Terje Nordby, Trøndelag Teater i samarbeid med Dramatikkens Hus og Black Box Teater.

Villanden

av Henrik Ibsen, regi Anders Paulin, Nationaltheatret.

Årets barne/ungdomsforestilling

Foto: Dag Jenssen

Eg – Ik, Ich, I

av Oscar van Woensel, regi Jonas Corell Petersen, Det Norske Teatret

Juryens begrunnelse:
Det krever mot å gå nye veier når man lager teater for barn og unge. Men nettopp da er barne- og ungdomsforestillinger på sitt beste. Årets vinner er en slik forestilling, nyskapende og grenseløs. I form, språk, innhold og oppbygning er den en lek med alle teatrets elementer, og leken – lett og underholdende – pløyer og vender samtidig opp et dypt og eksistensielt alvor. Forestillingen balanserer elegant fra urgamle fortellinger til samtidens virtuelle virkelighet. Årets barne- og ungdomsforestilling er snedig og eksistensielt teater der både regi og skuespill preges av overskudd. Vinnerforestillingen krysser grenser, mellom verdener og mellom språk.

Andre nominerte
Aladdin

regi Nina Godtlibsen, Barne- og ungdomsteatret/Rogaland Teater

Faust for kids

av Hildur Kristinsdottir og Mathilde Holdhus, Black Box Teater.

Fuck my life

av Pol Heyvaert, regi Per Olav Sørensen, Det Norske Teatret.

Samson & Roberto

av Ingvar Ambjørnsen/Axel Hellstenius,, regi Ferran Audi, Barneteatret Vårt/Teatret Vårt.

Beste scenografi/kostymedesign

Foto: Anna Marit Evanger

Lawrence Malstaf

for scenografien til "Blikktrommen"

av Günter Grass/Armin Petras, regi Jon Tombre, Hålogaland Teater.

Juryens begrunnelse:
På scenen står en spennende installasjon som utstråler ro og orden, men som for øvrig er åpen for tolkninger. Scenografien forandrer seg i takt med forestillingens rytme. Ro blir til uro – orden til kaos. Ingenting er til pynt; alle elementene har dramatiske funksjoner. Ikke minst innbyr scenografien til et sjeldent subtilt samspill mellom skuespillere og scenografi som gir forestillingen energi. Scenografen har også utfordret det tradisjonelle forholdet mellom scene og salong, og har skapt et overraskende og velfungerende nytt teaterlokale. Prisvinneren har med kunstnerlig fantasi, arkitektonisk sikkerhet og dyp forståelse for teatrets egenart skapt en innovativ moderne scenografi.

Andre nominerte
Serge von Arx

for scenografien til "En handelsreisendes død" 

av Arthur Miller, regi Runar Hodne, Trøndelag Teater.

Signe Becker

for scenografien til "Stalker" og til "Build Me A Mountain"

"Stalker" av Verk Produksjoner i samarbeid med Black Box Teater, Teaterhuset Avant Garden og BIT Teatergarasjen. "Build Me A Mountain" av Verk Produksjoner i samarbeid med Black Box Teatret og Baltic Circle

Beste audiovisuell design

Foto: L P Lorentz

Roger Gihlemoen

for animasjon til "Jack og bønnestengelen"

regi Mira Zuckermann, Teater Manu

Juryens begrunnelse:
Hånd i hånd med teknisk utvikling har video og animasjonskunst også gjort sitt inntog på teaterscenen. Årets vinner har skapt en virtuell verden som er like tilstedeværende som rommet publikum befinner seg i, der man rives med i elegante sceneskift og svært vellykket samspill mellom scenografi og animasjon. Prisen går til en artist som har maktet å overføre Motion Capture til teatermediet og bidratt til å skape en forestilling som markerer seg som nok en suksess innen visuelt teater for hørselshemmede barn.

Andre nominerte
Eivind Myren

for lysdesign til "Fedra"

av Jean Racine, regi Kjersti Haugen, Trøndelag Teater

Per Platou

for lyddesign til "Stalker"

av Verk produksjoner i samarbeid med Black Box Teater, Teaterhuset Avant Garden og BIT Teatergarasjen.

Særlig kunstnerisk innsats

Foto: Ann Iren Xdeby

De Utvalgte

som alltid søker nye veier i sitt scenespråk.

Juryens begrunnelse:
Noen ganger er helheten mer enn summen av delene. Vinneren av prisen for Særlig kunstnerisk innsats har i en årrekke utmerket seg med sitt særegne grep om scenekunst, og utfordrer stadig sin egen praksis ved å bevege seg inn i tematikk som både speiler samfunnsansvar og kunstnerisk finesse.

Det har meldt seg en klar nødvendighet for å berømme dette kompaniets fulle kunstnerskap for både dets helhet og delene av det - deres tøyning av scenerommets dimensjoner, deres spørsmål av tidløs karakter.

Andre nominerte
Morten Cranner

"Odyseen - The Acoustic Act del II"

for forskning i musikk og lyd som bærende elementer i moderne teater.

DUS

Den Unge Scenen og International Connections

Eg – Ik, Ich, I

Det Norske Teatret og De Toneelmakerij

for vellykket internasjonalt samarbeid om ungdommer i dagens Europa

EventyrForteljeTeaterStund

fast eventyrstund hver lørdag formiddag på Det Norske Teatret