Vinnere 2004

Heddaprisen ble delt ut for 7. gang lørdag 4. september 2004 på Oslo Nye Teater.

Se tidligere års vinnere:

Fremragende sceneprestasjon

Foto: Bjørn Moe

Jan Grønli

for rollen som Bruscon i "Teatermakeren" 

av Thomas Bernhard, regi Gábor Zsámbéki, Nationaltheatret

Prisen går til Jan Grønli for rollen som Bruscon i "Teatermakeren", Nationaltheatret.

Juryens begrunnelse:
Årets vinner er en skuespiller som gjennom mange år har satt sitt umiskjennelige preg på en rekke av teatrets markante skikkelser, samtidig som skuespillerens personlighet aldri har tatt overhånd i tolkningen: På dramatikerens premisser går årets vinner alltid i dybden på sine personer, og får dem til å fremstå rett og slett som … mennesker, motsetningsfylte, gåtefulle og helstøpte. I årets vinnertolkning viser skuespilleren den fulle kraften av sitt håndverk. Den er en enestående rolle fra dramatikerens hånd, og det er en enestående skuespillerprestasjon: En personlig og kompromissløst gjennomført karakter, basert på en høyt intellektuell og kunstnerisk treffsikker rolleforståelse. Årets vinner har fått mange priser tidligere, men er hittil aldri blitt nominert til Hedda.

Andre nominerte
Mia Gundersen

for rollen som Evita i "Evita" 

av Tim Rice og Andrew Lloyd Webber, regi Hilde Andersen, Rogaland Teater​

Bjarte Hjelmeland

for rollen som Jeppe i "Jeppe på Bierget" 

av Ludvig Holberg, regi Kim Bjarke, Nationaltheatret​

Årets forestilling

Foto: Lasse Berre

Purpur og gull

på Trøndelag Teater

Årets forestilling er "Purpur og gull" på Trøndelag Teater i regi av Catrine Telle, og med Bjarne Brøndbo, Harald Brenna, Helle Ottesen, Øyvind Brandtzæg og Ingrid Bergstrøm i rollene.

Juryens begrunnelse:
Årets forestilling var en enestående publikumssuksess. Den begeistret og den moret, men den nølte heller ikke med å gripe tak i noen av menneskelivets alvorligste utfordringer. Og det klarte den lekende lett og ubesværet, og best av alt – uten noensinne å falle i sentimentalitetens og platthetens felle. En god, effektiv og oppfinnsom regi, et ensemble som med ekte gjøglerglede lekte seg gjennom sine skikkelser, og en uventet kanondebutant med en spilleglede og et overskudd som tok publikum med storm. Når man legger til at forestillingen hadde en solid lokal forankring samtidig som den var universell, og at den faktisk var så populær at den skal opp igjen på teatret i høst, vil flere kanskje ha gjettet at Årets forestilling er "Purpur og gull" på Trøndelag Teater.

Andre nominerte
Bikubesong

av Frode Grytten, regi Lasse Kolsrud, Det Norske Teatret

Festen

etter filmmanus av Thomas Vinterberg, regi Kjetil Bang-Hansen, Nationaltheatret

Beste regi

Gábor Zsámbéki

for regi av "Teatermakeren"

Nationaltheatret

Prisen går til Gábor Zsámbéki for "Teatermakeren" på Nationaltheatret.

Juryens begrunnelse:
Årets vinner er en regissør med lang erfaring, et teatermenneske som med like stor nysgjerrighet og entusiasme har blåst nytt liv i klassikerne og presentert nye, aktuelle dramatikere. Årets vinner har selv uttalt at det viktigste elementet i teatret er skuespilleren, og i oppsetningen som vedkommende hedres for i dag, er regien nettopp styrt inn mot å bringe skuespilleren i sentrum. Hovedrolleinnehaveren, ja, naturligvis, men også oppsetningens biroller – alle virker like viktige for regissøren, og spiller dermed en avgjørende rolle for tilskuerens opplevelse av de mange lag i den vittige, barokke og krevende teksten.

Andre nominerte
Kjetil Bang-Hansen

 for regi av "Festen"

av Vinterberg/Rukov/Hansen, Nationaltheatret

Alexander Mørk-Eidem

 for regi av "Måken"

av Anton Tsjekhov, Det Norske Teatret

Beste scenografi/kostymedesign/lysdesign

Ingrid Nylander

for kostymene til "La Cage aux Folles" 

av Jerry Herman og Harvey Fierstein, regi Svein Sturla Hungnes, Oslo Nye Teater​

Prisen går til Ingrid Nylander for hennes kostymer til La Cage aux Folles på Oslo Nye Teater.
Juryens begrunnelse:
Årets Heddapris går til en kunstner som har en stilsikker og overlegen forståelse for at teatret også er det visuelles kunst, og som evner å tilpasse sitt frodige talent til høyst ulike utfordringer. Det har prisvinneren vist gjennom sine overbevisende bidrag til de mest forskjellige oppsetninger. Vedkommende får prisen i år for sin avgjørende medvirkning til å gjøre forestillingen til en fryd for øyet, og for å ha tilført den en friskhet og en energi som viser hvor sentralt den visuelle kommunikasjonen står i scenekunsten.

Andre nominerte
Ellen Ruge

for lysdesign til "Vinterforvaring"

av Lars Norén, regi Eirik Stubø, Nationaltheatret

Stephan Østensen

for scenografien til "Byggmester Solness"

av Henrik Ibsen, regi Jo Strømgren, Trøndelag Teater

Åpen klasse- særlig faglig innsats

Foto: Bjørn Moe

Jesper Halle

for "Lilleskogen"

regi Jon Tombre, Trøndelag Teater

Prisen går til dramatiker Jesper Halle for "Lilleskogen", uroppført på Trøndelag Teater.

Juryens begrunnelse:
Mange ulike yrkesgrupper bidrar hver på sin måte til at teatret beholder sitt unike grep på publikum, og mange gjør en særlig fremragende innsats innfor andre felt enn de fire-fem etablerte kategoriene. Det er for også å kunne hedre disse gruppene at Heddajuryen har laget prisen ”Åpen klasse – særlig faglig innsats”. Årets vinner tilhører en kunstnergruppe som er uunnværlig for at teatret skal fornye seg og utvikle seg videre, og vedkommendes verker har i løpet av sesongen som har gått, vært en viktig del av repertoaret på Trøndelag Teater. Årets vinner er dramatiker, og verket vedkommende får prisen for er en mørk og foruroligende tekst, som ved et originalt dramatisk grep overbevisende gjenskaper barndommens tilsynelatende så uskyldige verden.

Andre nominerte

Årets debutant- Heddastipendet

Foto: Bjørn Moe

Lasse Kolsrud

 for dramatisering og regi av "Bikubesong"

Det Norske Teatret​​

Årets debutant er Lasse Kolsrud for dramatisering og regi av Bikubesong på Det Norske Teatret.

Juryens begrunnelse:
Årets debutant er ingen nykommer i teaterverdenen. Vedkommende har oppholdt seg der en god stund, og har på mange måter gjort seg bemerket. Men da som skuespiller. Det er første gangen årets debutant skaper en hel forestilling fra bunnen av. Og ikke en hvilken som helst forestilling, men en oppsetning som kritikerne har satt stor pris på, og som publikum har elsket. Den har gått for fulle hus siden høsten 2003, den skal opp igjen i høst, og den har til og med beveget seg utenbys: Reisen til Vestlandet ble en opplevelse de som var med på, sent vil glemme. Som sitt svennestykke mestret årets debutant den vanskelige oppgaven å holde orden på hele 18 skuespillere - og en hund.

Andre nominerte

Danse- og teatersentrums scenekunstpris

Foto: Baktruppen

Baktruppen

for "FunnySorryJesus!"

Prisen går til Baktruppen for sin "FunnySorryJesus!"

Danse - og teatersentrums Scenekunstpris gis årlig til en produksjon som preges av kunstnerisk mot. Hos årets gruppe handler motet om ”ikke å stikke av” fra kunsten sin, men om stadig å re-aktualisere sin grunnleggende glede ved å opptre. Slik skaper de begeistring hos sitt publikum, og blir en naturlig spydspiss i norsk scenekunst. Ved hjelp av enkle virkemidler klarer gruppen gang på gang å gi støtet til komplekse meningsdannelser, stadig fornyer de seg, og stadig griper de tak i det aktuelle. Det er få kunstnere her i landet – om i det hele tatt noen – som slik som denne gruppen behersker det vi vil kalle ”teatrets nullpunkt”. Gruppen får Danse- og Teatersentrumspris for en forestilling der publikum og aktørene ”byttet plass”, noe så sjeldent som en ”vindusforestilling”. Den ble spilt i Oslo, næmere bestemt i Dælenengt. i august 2003.

Andre nominerte

Simens kunst- og teknikkstipend

Marianne Westbye

Stipendet går til Marianne Westbye.

Formålet med Simens-stipend er "å bygge bro mellom kunst og teknikk. Stipendet skal skape økt oppmerksomhet om, og gi anerkjennelse til, de tekniske profesjoner knyttet til scenekunsten. Simens ønsker gjennom stipendet å synliggjøre den betydningsfulle innsats menneskene i disse profesjoner utøver, mennesker som vanligvis ikke fremkalles til applaus og oppmerksomhet på scenekanten. Årets vinner av Simens kunst- og teknikkstipend får prisen for sitt fremragende og utrettelige arbeid med å bevare og utvikle kostymefaget ved norske sceneinstitusjoner. Vinneren har siden tidlig på 1990-tallet engasjert seg i arbeidet med rekruttering til kostymefaget, og vært en pådriver for å etablere faste inntak og utplassering av lærlinger både i operaen og teatrene. I 2001 tok hun initiativ til å starte et landsdekkende prosjekt for videre- og etterutdanning for ansatte i kostymefaget for alle teatrene i Norge. Det er en glede å kunne gi Simens kunst- og teknikkstipend for 2004 til Marianne Westbye.

Andre nominerte