Tirsdag 5. juni ble Heddanominasjonene 2018 presentert på en pressekonferanse på Oslo Nye Teater. Her er listen med de 35 nominerte:

Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Ragne Grande

for rollen som Laura Wingfield i "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater ​​

Ragne Grande fullførte sin mastergrad fra Teaterhøgskolen (KHIO) i 2015. Etter den tid har hun spilt tittelrollen i "Hedda Gabler" på Teater Innlandet og vært på Norgesturné med "Snåsamannens sang" med Teater Ibsen, Riksteatret og Nord-Trøndelag Teater (nå Turnéteatret i Trøndelag). Ved Trøndelag Teater har hun i tillegg til "Glassmenasjeriet" spilt flere roller i "Spelemann på taket". Som stemmeskuespiller deltok hun i animasjonsfilmen "Kakerlakken med den stygge frakken", som ble produsert av Grande Produksjon og regissert av hennes søster Martine Grande. Ragne Grande spilte også kakerlakken da Grande Produksjon og Nord-Trøndelag Teater samarbeidet om en teaterforestilling basert på filmen, da i regi av Johannes Holmen Dahl, som hun også samarbeidet med i "Glassmenasjeriet".

Les mer Lukk
Foto: Bengt Wanselius

Kathrine Thorborg Johansen

for rollen som Hedvig i "Vildanden"

av Henrik Ibsen, regi Runar Hodne – Trøndelag Teater ​​

Kathrine Thorborg Johansen har fire år med skuespillerutdanning fra Teaterhøgskolen (KHIO), og var ferdigutdannet i 2013. Høsten samme år spilte hun i "Ekte kjærlighet" på Agder Teater, før hun flyttet til Trondheim og Trøndelag Teater i 2014. Der har hun blant annet hatt roller i "Besøk av gammel dame", "Puppan te pappa", "Petra von Kants bitre tårer" og "Doppler". Hun spilte tittelrollen da Trøndelag Teater satte opp Tyra Tønnessen og Jovan Pavlovics familiemusikal "Påfuglen" i 2015, og påfugldatteren i Det Norske Teatrets versjon av den samme musikalen året etter. Våren 2017 vendte Kathrine Thorborg Johansen tilbake til Trøndelag Teater, og spilte da i "Brødrene Karamasov". Hun hadde rollen som Hedda Brattskjær i TV-serien "Heimebane", og har en sentral rolle i katastrofefilmen "Skjelvet", som skal åpne årets filmfestival i Haugesund.

Les mer Lukk
Foto: Dag Jenssen

Ingeborg Sundrehagen Raustøl

for rollen som Cally Monrad i "Cally"

av Ruth Lillegraven, regi Maren E. Bjørseth – Det Norske Teatret i samarbeid med Dramatikkens hus​​

Ingeborg Sundrehagen Raustøl er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen (KHIO), uteksaminert i 2010. I 2011 spilte hun i Peer Perez Øians oppsetning av Bruckners "Sjuk ungdom" på Det Norske Teatret, og i 2012 tolket hun tittelrollen i Strindbergs "Frøken Julie" for Riksteatret, før hun gikk tilbake til Det Norske Teatret og roller i blant annet "Evita", "Bibelen", "Faust" og "Åstaddikting". Høsten 2017 spilte hun dronninga i Maria Tryti Vennerød og Julian Skars familiemusikal "Snøkvit". Fra 2017 er hun fast ansatt ved Det Norske Teatret. Som medlem i frikompaniet Asklepios Hane tok Ingeborg Sundrehagen Raustøl del i "Du er Knut" og "Dei ugudelege". Hun har hatt store TV-roller blant annet i "Hotel Cæsar", "Maniac" og "Elven", og hun spilte hovedrollen i Jan Vardøens film "Høst".

Les mer Lukk

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle

Foto: Ane Bysheim

Stig Amdam

for rollen som André i "Far" 

av Florian Zeller, regi Victoria H. Meirik – Den Nationale Scene

Stig Amdam er en erfaren skuespiller med utdanning fra Statens Teaterhøgskole, som han fullførte i 1983. Han var tilknyttet Hålogaland Teater før han ble ansatt ved Den Nationale Scene i 1989. Siden har han hatt roller i klassiske og nyskrevne teateroppsetninger i alle sjangre. Blant annet har han spilt i Staalesens "1900: Maskespill" og "1900: Maskefall", Noréns "Tiden er vårt hjem" og Rezas "Kunst". Amdam har regissert oppsetninger, og han har skrevet dramatikk, blant annet "Simons historie", "Et bedre sted", "Dyveke" og "Fjordmann". I 2012 ble han nominert til Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle for sin medvirkning i forestillingene "Ordet" og "Når det slutter å regne". Han mottok Bergen Teaterforenings ærespris Pernillestatuetten i 2013. Amdam har hatt TV-roller blant annet i seriene "Frikjent" og "Okkupert".

Les mer Lukk
Kristoffer Olsen
Foto: Fredrik Arff

Kristoffer Olsen

for rollen som Arnold Cunningham i "The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Kristoffer Olsen er utdannet for å kunne spille store roller i musikkteatret. Han studerte sang ved Musikkonservatoriet i Kristiansand, gikk på Bårdar i Oslo, og tok skuespillerutdanning ved Guildford School of Acting i London. På den norske teaterscenen er han fortsatt relativt fersk, men han har spilt i musikalene "Les Miserables" ved Hålogaland Teater i Tromsø og "Skjønnheten og udyret" på Christiania Teater i Oslo. I Storbritannia har han hatt roller blant annet i oppsetninger av "Guys and Dolls", "Measure for Measure" og "Twang!!", samt mindre roller i TV-serier som "Fader Brown" og "Holby City". Han prøvespilte for rollen som misjonær Cunningham i London, men fikk der beskjed om at han var for høy til å være aktuell. I Norge fikk han rollen, som han tidligere i år ble tildelt Musikkteaterforums Musikkteaterprisen for.

Les mer Lukk
Foto: Øyvind Eide

Hermann Sabado

for rollen som Prior Walter i
"Engler i Amerika"

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Hermann Sabado er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen (KHIO), og har dessuten mellomfag i drama og teater fra NTNU. Han gjorde seg bemerket allerede i debuten i "Equus" ved Trøndelag Teater i 2007, og fulgte opp med flere store roller ved samme teater de neste tre årene. Kasimir i "Kasimir og Karoline" og Romeo i "Romeo og Julie" var blant dem. Fra 2011 har Sabado vært tilknyttet Nationaltheatret, der han blant annet har spilt Jean i Strindbergs "Frøken Julie", Borgheim i Ibsens "Lille Eyolf" og Fredrik i Fosses "Barnet". Han har hatt sentrale roller i Chétouanes versjon av "Sonetter", i tre sesonger av Tønnessens versjon av "Julemiddag" og i Ullmanns versjon av "Fortrolige samtaler". Sabado har spilt i krimserier som "Mammon" og "Det tredje øyet" og ble nominert til Amandaprisen for rollen som Axel i Sara Johnsens "Upperdog".

Les mer Lukk

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller

Foto: Fredrik Arff

Ingebjørg Kosmo

for rollen som abbedissen i
"The Sound of Music"

av Richard Rodgers, Oscar Hammerstein, Howard Lindsay og Russel Crouse, regi Ivar Tindberg – Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Ingebjørg Kosmo er operasanger, mezzosopran. Hun studerte ved Musikkonservatoriet i Trondheim og Operahøgskolen i Oslo. Siden 1997 har hun vært tilknyttet Den Norske Opera, hvor hun har tolket roller som Octavian i "Rosenkavaleren", Komponisten i "Ariadne auf Naxos", Donna Elvira i "Don Giovanni", Dorabella i "Così fan tutte", Sylva Varescu i "Csardasfyrstinnen", Charlotte i "Werther", Sextus i "Julius Cæsar", Ellida i Søderlinds "Fruen fra havet" og Mor Åse og gamle Solveig i Reinveres "Peer Gynt". Som solist har Kosmo deltatt på flere plateutgivelser. Hun ble nominert til Kritikerprisen for musikk 2016 for sin tolkning av Rachmaninov-sanger i Nasjonalballettens "Anna Karenina". Hun ble tildelt Flagstadprisen i 2007 og ble tidligere i år nominert til Musikkteaterprisen for rollen som abbedissen i "The Sound of Music".

Les mer Lukk
Foto Øyvind Eide

Anne Krigsvoll

for rollen som Astrid C og flere i "Personer, steder og ting"

av Duncan Macmillan, regi Gísli Örn Garðarsson – Nationaltheatret

Anne Krigsvoll var ansatt ved Nationaltheatret fra 1982-85 og igjen fra 1987, med arbeid for Fjernsynsteatret og Trøndelag Teater imellom. Gjennom hele sin karriere har hun tolket store roller i teater, film og TV. Blant dem er Josephine i Anouilhs "Navlen", Inger i Hartmanns versjon av "Markens grøde" og Tone i Fo og Rames "Ekteskap på vidt gap" på Nationaltheatret, sistnevnte i samarbeid med Nordland Teater. I 2002 gjestet hun Oslo Nye Teater som Martha i prisbelønnede "Hvem er redd for Virginia Woolf?", og i 2017 var hun å se på Trøndelag Teater som amme Krigsvoll i "Robin Hood" og Amanda i "Glassmenasjeriet". I 1999 mottok hun Heddaprisen for rollen som Idun i "Skammen". Hun fikk Amandaprisen for beste hovedrolle i 1988 og beste birolle i 2015, for "Av måneskinn gror det ingenting" og "Kvinner i for store herreskjorter".

Les mer Lukk
Foto: Øyvind Eide

Ågot Sendstad

for flere roller i "Engler i Amerika"

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Ågot Sendstad er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, der hun gikk fra 1990 til 1993. Fra 1994 til 1996 arbeidet hun ved Rogaland Teater, der hun blant annet spilte Carol i Mamets "Oleanna", og fra 1996 har hun vært ansatt på Nationaltheatret. Der har hun blant annet spilt Ibsen-roller som Hedvig i "Vildanden", Maja Rubek i "Når vi døde våkner", Aline Solness i "Byggmester Solness" og Nora i "Et dukkehjem". Hun har tolket samtidsroller som kvinna i Fosses "Vinter", Aurelia i Rezas "Et spansk stykke" og Anette i samme dramatikers "Blodig alvor", vertinnen i Goksøyr/Martens "Salong", som hun ble nominert til Heddaprisen for i 2009, og bestyreren i samme duos "Foreldremøte" to år etter. I årene fra 2000 til 2003 var hun del av den kunstneriske ledelsen ved Torshovteatret. Sendstad mottok Per Aabels ærespris i 2006.

Les mer Lukk

Beste mannlige skuespiller/medspiller

Foto: Øyvind Eide

Bjørn Floberg

for rollen som Leonid Gájev i "Kirsebærhagen"

av Anton Tsjekhov, regi Hanne Tømta – Nationaltheatret ​

Bjørn Floberg startet sin skuespillerkarrieren på Det Norske Teatret i 1972, og gikk over til Nationaltheatret fra 1981. Også senere har han hatt gjesteoppgaver på Det Norske Teatret, blant annet i Lars Noréns "Tida er vår heim", Ken Keyseys "Gaukereiret" og nå nylig i "Heisenberg".  Hans roller på Nationaltheatret inkluderer Ibsen-skikkelser som Assessor Brack i "Hedda Gabler", Grosserer Werle i "Vildanden", og Rektor Kroll i "Rosmersholm", og roller i samtidsdramaer som "Speer", "Ashes to Askes" og "Det flygende barnet". I Tsjekhovs "Tre søstre", også den regissert av Hanne Tømta, spilte han Versjinin. På film har Bjørn Floberg vært et kjent ansikt fra tidlig 1970-tall. Blant rollene er Erik i "Kronprinsen", Ove Rolandsen i "Telegrafisten" og Jacob Hamre i "Varg Veum"-filmene. Han mottok Amandaprisens ærespris i 2011.

Les mer Lukk

Preben Hodneland

for rollen som Eldste McKinley i
"The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Jon Lockert Rohde

for rollen som Jim i "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Jon Lockert Rohde hadde sine første skuespilleroppgaver i musikkspillet "Elden" på Røros, og utdannet seg ved Romerike Folkehøgskole og Bårdar Akademiet. På Trøndelag Teater debuterte han som Berger i "Hair" i 2012. Dette ble den første av mange større roller i musikaler og musikkteater. Senere har han spilt blant annet i "Bør Børson jr.", "Påfuglen", "The Sound of Music", "Vår!", "Robin Hood - Rai Rai i Sherwoodskogen" og "Spelemann på taket". Parallelt har han vært å se i et variert utvalg dramaroller, blant annet i forestillingene "Besøk av gammel dame", "Konfirmasjonen" og "Armod og edelt sinn". Han spilte en av tvillingene i "Tvillingenes dagbok" og Clov i "Sluttspill". På TV har han spilt rollen som Jonas i NRK-serien "Mysteriet på sommerbåten" i 2015.

Les mer Lukk

Beste regi

Foto: Øyvind Eide

Marit Moum Aune

for "Engler i Amerika"

av Tony Kushner – Nationaltheatret

Marit Moum Aune har som regissør arbeidet med teater, opera, humorshow, radio, TV og dans. Gjennombruddet var iscenesettelsen av Dag Solstads "Genanse og verdighet", som mottok den skandinaviske nasjonalteaterprisen i 2000 og Heddaprisen i 2001. For Nasjonalballetten har hun satt opp "Ghosts" og "Hedda Gabler" etter Ibsen. For teater har hun regissert eldre klassikere og moderne klassikere, musikkdramatikk, nyskrevet dramatikk og dramatiseringer av norske romaner. Av klassikerne kan "Gjengangere" og "Peer Gynt" nevnes. Blant oppsetningene av samtidsdramatikk og romaner er Linn Ullmanns "Nåde", Olaug Nilssens "Få meg på, for faen", "Vi har så korte armar" og "Stort og stygt", og Agnes Ravatns "Fugletribunalet". Marit Moum Aune ble nominert til Kritikerprisen 2013 for regi av "Stort og stygt" og "Scener fra et ekteskap".

Les mer Lukk
Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Johannes Holmen Dahl

for "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams – Trøndelag Teater ​

Johannes Holmen Dahl fullførte sin mastergrad i regi ved Teaterhøgskolen (KHIO) i 2015, og hans diplomoppgave var å sette opp Georg Büchners satiriske lystspill "Leonce og Lena" for Trøndelag Teater. Siden den gang har han stått for to oppsetninger ved Dramaten i Stockholm, av Fosses "Barnet" og Enquists "I lodjurets timma", og to oppsetninger ved Aalborg Teater, av Houellebecqs "Underkastelse" og Molières "Don Juan". For det norske frigruppekompaniet Grande Produksjoner regisserte han barneforestillingen "Kakerlakken med den stygge frakken". Johannes Holmen Dahl var senest aktuell med "Antigone" av Sofokles på Det Norske Teatret i vårsesongen 2018. Han ble nominert til Heddaprisen 2017 for sin regi av Arne Lygres "La deg være" for Nationaltheatret.

Les mer Lukk
Foto: Gisle Bjørneby

Kjersti Horn

for "Valdens Historie"

av Édouard Louis – Det Norske Teatret

Årets forestilling

Foto: Stig Håvard Dirdal

En folkefiende

av Henrik Ibsen, regi Kjersti Horn – Rogaland Teater ​​

I Kjersti Horns versjon av "En folkefiende" var Ibsens tekst skrevet om av regissøren selv i samarbeid med dramatiker og dramaturg Kristian Lykkeslet Strømskag. Hjørnesteinsbedriften var et asylmottak, og familiehjemmet dominerte scenen, i en scenografi av Sven Haraldsson. Rollene som familien Stockmanns fire eldste medlemmer ble spilt av Cato Skimten Storengen, Ragnhild Arnestad Mønness, Glenn André Kaada og Alexandra Gjerpen.

Les mer Lukk
Foto: Øyvind Eide

Engler i Amerika

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret

Tony Kushners dobbeltdrama "Engler i Amerika" består av to helaftens skuespill, "Tusenårsriket nærmer seg" og "Perestrojka". Begge spilles på Nationaltheatret denne våren, i en drøyt åtte timer lang forestilling som kan sees enten i ett strekk eller fordelt over to dager. På scenen ser tilskuerne Modou Bah, Bartek Kaminski, Nils Golberg Mulvik, Hanne Skille Reitan, Hermann Sabado, Ågot Sendstad, Terje Strømdahl og Trine Wiggen.

Les mer Lukk
Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Glassmenasjeriet

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Tre norske teatre satte opp Tennessee Williams sterkt selvbiografiske 1930-tallsdrama "Glassmenasjeriet" i 2017. I Johannes Holmen Dahls regi for Trøndelag Teater var det Anne Krigsvoll, Ragne Grande og Vetle Bergan som spilte rollene som familien Wingfield, mens Jon Lockert Rohde tolket rollen som den besøkende Jim O'Connor. Nia Damerells scenografi gjorde Studioscenen om til et utstillingskabinett.

Les mer Lukk
Foto: Thor Brødreskift

Panini-BoysRoom

av Vegard Vinge og Ida Müller – Vinge/Müller i samarbeid med Festspillene i Bergen og Berliner Festspiele

For første gang siden 2010 opptrer Vegard Vinge og Ida Müller i Norge. I Sentralbadet i Bergen har de omskapt bassengrommet til en scenekunstinstallasjon som også vises som utstilling mellom forestillingene. "Panini-BoysRoom" er åttende del i deres Ibsen-saga, og den henter inspirasjon fra "Byggmester Solness" og "Peer Gynt", samt andre kilder. Konseptet bygger på "Nationaltheater Reinickendorf", som de to viste under Berliner Festspiele i fjor.

Les mer Lukk
Foto: Fredrik Arff

The Book of Mormon

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus

"The Book of Mormon" har gått sin seiersgang på New Yorks Broadway og i Londons West End. I den første norske oppsetningen av musikalen er språkdrakten nynorsk. Oversettelsen er det Are Kalvø som har gjort, og regien tilhører Vidar Magnussen. Som misjonærduoen Kevin Price og Arnold Cunningham opptrer Frank Kjosås og Kristoffer Olsen, og rundt seg har de et ensemble som er satt sammen av både velkjente og ferske teaternavn.

Les mer Lukk

Beste barneforestilling

Foto: Harald Øren

Garage

regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag

"Garage" finner sted i et telt som også er et mekanisk verksted, der to mekanikere i velbrukte kjeledresser lever sine liv blant maskiner, verktøy, røranlegg og ledninger. De levere enkle liv og kommuniserer gjennom kroppsbruk, grynt og ansiktsuttrykk. De to og mekanikken de arbeider med har gått sammen i en enhet der ord ikke er nødvendig. I verkstedet bor også en høne, og spørsmålet er om hun vil legge egg og hvor.

Les mer Lukk
Foto: Marius Fiskum

Tobias og dagen det smalt

av Jenny Svensson, regi Morten Røsrud – Rimfrost Produksjoner og Hålogaland Teater

Alle kaller Tobias for Cecilie. Selv mamma og pappa tror at det er det han heter. Men Tobias føler seg ikke som en Cecilie, han føler seg som en Tobias. Inni seg er han nemlig gutt. Han vet bare ikke hvordan han kan fortelle dette til de andre. Jonas Delerud spiller hovedrollen i denne barneforestillingen om identitet, vennskap, fantasi og dinosaurer, med Kristine Myhre Tunheim som venninna Pauline og Alexander Rindestu som fantasivennen Konrad og som Gøran i klassen.

Les mer Lukk
Foto: Gisle Bjørneby

Ved arken klokken åtte

av Ulrich Hub, regi Petter Næss – Oslo Nye Teater

Tre pingviner er venner. En dag får to av dem invitasjon til en reise med Noahs ark. Hva skal skje med den tredje? Våre venner bestemmer seg for å smugle sin venn med seg. Men de vet at de kan bli oppdaget når som helst. Duen besøker dem ofte og uventet. "Ved arken klokken åtte" er en filosofisk fabel for barn og voksne, om tro, tvil og rettferdighet. Pingvinene ble spilt av Johannes Joner, Birgitte Victoria Svendsen og Ine Marie Wilmann, mens Helle Haugen hadde rollen som duen.

Les mer Lukk

Beste forestilling for ungdom

Foto: Grethe Nygaard

Jesus Christ Superstar

av Andrew Lloyd Webber og Tim Rice, regi Erik Schøyen – Haugesund Teater

Rockemusikalen "Jesus Christ Superstar" er å regne som en moderne musikalklassiker. På Haugesund Teater ble den spilt som fortellingen om en ungdomsgjeng med et felles prosjekt, et prosjekt, som vokser seg større enn noen av vennene kunne ha forutsett. Erik Bauck Bårdstu spilte rollen som Judas og Aslak Rossehaug rollen som Jesus, med Mari Lerberg Fossum som Maria Magdalena og Christina Bjordal som Pontus Pilatus.

Les mer Lukk
Foto: Antiteateret

Nyanser av gris

av Tine Skjold, Rebekka Jynge, Even Torgan og ensemblet, regi Even Torgan – Antiteatret

I klasserommet går ryktene: Hva skjedde i Berlin? Forgrep Elias seg på Pernille? Han er på skolen, hun er det ikke, og klassekameratene prøver å provosere fram sannheten. Men hva er sannheten? I "Nyanser av gris", som ble spilt i et klasserom på Hartvig Nissens skole, ble publikum gjort til medelever blant skuespillerne Camilla Klaudiussen, Tarjei Sandvik Moe og Alfred Ekker Strande. Harald Rosenstrøm, Oda Schjøll og Nils Bendik Kvissel spilte lærer, skolerådgiver og Elias' eldre bror.

Les mer Lukk
Foto: Dag Jenssen

Utafor

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret

Fire unge norske mennesker forteller sine historier. I "Utafor" gir de utenforskapet ikke bare ett ansikt, men et fellesskap av ansikter: En hijabbærende muslim, en muslimsk konvertitt, en Utøya-overlever og en jøde som lenge skjulte sin jødiske opprinnelse. På scenen er Faten Mahdi Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen omgitt av et danseensemble av tenåringer.

Les mer Lukk

Beste scenografi/kostymedesign

Foto: Harald Øren

Gilles Berger

for scenografi til "Garage"

regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag ​

Franskmannen Gilles Berger er utdannet skulptør, snekker, sveiser og mimeskuespiller, med tre år ved École des beaux-arts de Nancy og to år ved Conservatoire National des Arts du Mime et du Cirque i Paris. Han og Anne Marit Sæther grunnla Cirka Teater i Trondheim i 1984. Han har siden tatt del i rundt femti prosjekter som scenograf, skuespiller, figurmaker og skulptør. I "Garage" er han også involvert som skuespiller. Blant forestillingene Berger har skapt scenografi til er "Poste restante", som ble vist på Verdensutstillingen i Lisboa i 1998, "Årstidene" for Jo Strømgren i Nasjonalballetten i 2007, og heddaprisbelønnede "Hundre hemmeligheter", av Cirka Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret og Midtnorsk Jazzsenter i 2014. Berger ble nominert til Heddaprisen i 2011 for scenografien til DNS-forestillingen "Blå jakt".

Les mer Lukk
Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Nia Damerell

for scenografi og kostymedesign til "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Nia Damerell er en norsk scenograf og kostymedesigner, som er utdannet ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad, Statens Teaterskole i København og instituttet Tisch ved New York University. Hun har arbeidet ved en rekke europeiske teatre, ofte i samarbeid med regissørene Johannes Holmen Dahl og Jonas Corell Petersen. Som regel skaper Damerell både scenografi og kostymedesign til sine prosjekter. Hun har blant annet arbeidet med oppsetningene "Baby", "Vi tygger på tidens knokler", "Øy" og "Nostalgi 2175" for Nationaltheatret, "Skogane", "Eg/Ik/Ich/I", "Røvarane", "Unge Werthers lidingar" og "Antigone" for Det Norske Teatret, "Tro, håp og kjærlighet" for Trøndelag Teater, "Meldinger ut i rommet" for Teatret Vårt, og "Don Quijote" og "Underkastelse" for Aalborg Teater og "Das große Heft" for Staatstheater Stuttgart.

Les mer Lukk
Foto: Thor Brødreskift

Vegard Vinge og Ida Müller

for scenografi og kostymedesign til "Panini-BoysRoom"

av Vegard Vinge og Ida Müller – Vinge/Müller i samarbeid med Festspillene i Bergen og Berliner Festspiele

Vegard Vinge er en norsk regissør og skuespiller. Vinge er særlig kjent for sitt samarbeid med scenografen Ida Müller. De har gjort seg bemerket med sin estetiske særeigenhet, og arbeider ofte med Ibsens klassikere. I 2008 mottok duoen Teaterkritikerprisen for "Gjengangere". De var også nominert til Heddaprisen i to kategorier i 2010. "John Gabriel Borkman", "12-Spartenhaus" og "Nationaltheater Reinickendorf" ble alle produsert i Berlin.


Ida Müller er en tysk scenograf, kostymedesigner og skuespiller. Müller har sammen med regissør Vegard Vinge skapt forestillingene "Et dukkehjem" (2006), "Gengangere" (2007), "Vildanden" og "Vildanden del 2 - Director's Cut" (2009 og 2010), "John Gabriel Borkman" (2011), "12-Spartenhaus" (2013), "Nationaltheater Reinickendorf" (2017) og nå "Panini-BoysRoom", som blir vist i Sentralbadet i Bergen som en del av Festspillenes program i år. Sistnevnte kan også sees som utstilling mellom forestillingsvisningene. Müller ble i 2007 nominert til Heddaprisen for beste scenografi/kostymedesign/lysdesign for "Et dukkehjem".

Les mer Lukk

Beste audiovisuell design

Foto: Stig Håvard Dirdal

Anders Brunvær Hauge, Reidar Andreas Richardsen og Haakon Espeland

for musikk, videodesign og lysdesign til "Chaplin: Diktatoren"

av Line Hofoss Holm og Morten Joachim etter Charlie Chaplin, regi Morten Joachim – Rogaland Teater

Anders Brunvær Hauge er komponist, musikkarrangør og pianist, utdannet ved Griegakademiet, Musikkonservatoriet i Stavanger og Norges Musikkhøgskole. Han har skrevet, arrangert og fremført musikk i flere Rogaland Teater-prosjekter.


Reidar Andreas Richardsen er lys- og videodesigner, med lang fartstid fra Hålogaland Teater og som frilanser. Han har blant annet skapt videodesign for Rogaland Teaters "Oh My God", Det Norske Teatrets "Spelemann på taket" og HT og Riksteatrets "Landstrykere".


Haakon Espeland har i rundt førti år vært ansatt som lysdesigner ved Rogaland Teater, med gjesteoppdrag ved andre teatre. Denne sesongen har hans arbeider vært å se i Rogaland Teaters "Indianeren", "En folkefiende", "Chaplin: Diktatoren" og "Hedda Gabler".

Les mer Lukk
Foto: Erika Hebbert

Elisabeth Nesset, Alf Lund Godbolt, Vibeke Blydt-Hansen og Norunn Standal

for slagverk, musikk, lyddesign og lysdesign til "Antigone"

av Sofokles, regi Johannes Holmen Dahl – Det Norske Teatret ​​

Elisabeth Nesset er komponist og perkusjonist, med utdanning i rytmisk utøvende musikk. Hun både underviser og tar musikeroppdrag, og spilte også trommer i Oslo Nye Teaters teaterkonsert "Cohen".


Alf Lund Godbolt er komponist og musikkprodusent. Han komponerte og arrangerte musikk til "Den hellige Johanna fra slaktehusene" på Teatret Vårt, og til filmen "Mer eller mindre mann". Godbolt har spilt keyboard i bandet til Aurora Aksnes.


Vibeke Blydt-Hansen er utdannet lyddesigner. Hun har formet lydbilder for en lang rekke prosjekter for Det Norske Teatret, blant dem maratonforestillingene "Bibelen" og "Andre verdskrigen: Natt i verda".


Norunn Standal er utdannet lysdesigner ved Dramatiska Institutet i Stockholm, med bakgrunn som lysbordoperatør og tekniker. Etter endt utdanning i 2010 har hun arbeidet ved et høyt antall prosjekter på ulike norske teatre og ved Dramaten i Stockholm.

Les mer Lukk
Foto: Fredrik Arff

Simon Revholt og Jim-Oddvar Hansen

for musikalsk ledelse og lyddesign til "The Sound of Music"

av Richard Rodgers, Oscar Hammerstein, Howard Lindsay og Russel Crouse, regi Ivar Tindberg – Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Simon Revholt er komponist, musikkarrangør, dirigent og pianist, og har arbeidet som musikalsk leder, pianist og komponist ved flere norske teatre. Sammen med Boya Bøckman ble han nominert til Heddaprisen for beste audiovisuelle design for "Orlando" i 2017. Revholt var del av den kunstneriske ledelsen for Musikklab på Torshovteatret, et prosjekt der han blant mye annet komponerte musikk til "En folkefiende".

 

Jim-Oddvar Hansen er fast ansatt lydtekniker og lyddesigner ved Hålogaland Teater. Denne sesongen har han skapt lyddesign for "The Sound of Music", "Gutten som ble til et insekt" og til Nordland Teaters "Sona/Zona". Tidligere har han blant mye annet hatt oppgaver i musikaler som "Black Rider" og "Les Misérables" og i "Den sommeren pappa ble homo", som i 2016 mottok Heddaprisen i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling.

Les mer Lukk

Beste scenetekst

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Elisabeth Beanca Halvorsen

for oversettelse av "Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker"

av Elfriede Jelinek, regi Ole Johan Skjelbred – Trøndelag Teater

Elisabeth Beanca Halvorsen er cand.philol med hovedfag i tysk og en master i faglitterær skriving. Hun har et særlig nært forhold til Elfriede Jelinek, og skrev sin hovedfagsoppgave om den østerrikske dramatikeren. Senere har hun blant annet skrevet boken "Piker, Wien og klagesang" om Jelinek, og hun har oversatt flere av hennes stykker: "Elskerinnene", "Ulrike Maria Stuart" og nå "Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker". Halvorsen har dessuten oversatt "Nostalgi 2175" av Anja Hilling, "3096 dager" av Natascha Kampusch og "Snøhvit må dø" av Nele Nauhaus til norsk. Hun ga i 2016 ut boka "Doris Lessing. En litterær forfølgelse", og er til høsten aktuell på Nationaltheatret med oversettelse av Peter Handkes "Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet".

Les mer Lukk
Foto: Fredrik Arff

Are Kalvø

for oversettelse av "The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Are Kalvø er en norsk satiriker, dramatiker og forfatter, som både har skrevet og oversatt tekster for teater. Sammen med Ragnar Hovland skrev han jubileumsrevyen "Tusen år og like blid", som hadde premiere på Det Norske Teatret i 1998, og han har siden stått ansvarlig for manus til forestillinger som "Det folk vil ha", "Norge-Brasil" og "Halve kongeriket", samt soloforestillingen "Kalvø", som han både skrev og fremførte. Han oversatte tekstene til "Shockheaded Peter" og "The Book of Mormon". Komimusikalen "Sound of Musvik" ble vist på Oslo Nye Teater. Kalvø har gitt ut en rekke humorbøker, senest "Are Kalvø på scenen", som kom ut på Det Norske Samlaget i 2016. Romanen "Nød" er fra 2004. Kalvø var i mange år del av staben til NRK P2s radioprogram "Hallo i uken".

Les mer Lukk
Foto: Marit Anna Evanger

Tyra Tønnessen

for valg av bibelske tekster, sanger og salmer til "Søndagsskolen"

regi Tyra Tønnessen – Trøndelag Teater

Tyra Tønnessen hadde universitetsstudier og erfaring fra praktisk teaterarbeid før hun tok regiutdanning ved Statens Teaterhøgskole. Siden har hun bygd på med en doktorgrad i improvisasjon. Tønnessen utvikler ofte sine egne konsepter fra bunnen av, og har gjentatte ganger vært nominert til Heddaprisen. I 2014 fikk hun regiprisen for "Ekte kjærlighet" og "Besøk av gammel dame". Da hadde hun allerede vært nominert i samme klasse to ganger før, for "Mutter Courage" i 2002 og for "Skråninga" i 2005, og hun ble det igjen for "Når vi døde våkner" året etter. Flere av de nevnte var også nominert i klassen for årets forestilling. Familiemusikalen "Påfuglen" ble nominert til Heddaprisen for beste barne- og ungdomsforestilling i 2015 og Tønnessens manus til samme forestilling ble nominert til den nasjonale Ibsenprisen året etter.

Les mer Lukk

Særlig kunstnerisk innsats

Foto: Dag Jenssen

Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for "Utafor"

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret

Heddakomiteens ærespris

Foto: Fredrik Bjerknes

Therese Bjørneboe