Heddaprisene 2019 er delt ut – ærespris til Stein Winge

Heddaprisene 2019 er delt ut – ærespris til Stein Winge

Regissør Stein Winge fikk i kveld Heddakomiteens ærespris under norsk teaters store festkveld på Det Norske Teatret. Winge ble hyllet for sitt mot til å tenke stort og nytt. Jan Sælid, Anne Krigsvoll, Nils Jørgen Kaalstad, Helga Guren, Ole Anders Tandberg og Espen Klouman Høiner var blant de 12 øvrige scenekunstnerne som ble hedret med årets Heddapriser.

Heddaprisene for teateråret 2018/2019 ble i dag delt ut av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) under en festforestilling på Det Norske Teatret i Oslo. Årets priser var de 22. i rekken og ble ledet av Svein Tindberg, Anette Amelia Hoff Larsen, Ole Opsal Stavrum og Peter Andreas Hjellnes Moseng.

Ole Anders Tandberg vant regiprisen for å ha «maktet det ekstraordinære» med «Havboka», produsert av Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret. For samme forestilling vant Jan Sælid sin andre Heddapris på bare to år i kategorien beste mannlige skuespiller/hovedrolle.

 Prisen for årets forestilling gikk til Stavanger Symfoniorkesters originale stumfilmforestilling «The Mute» av Janove Ottesen og Christian Eriksen. I tillegg ble prisen for beste scenografi/kostymedesign tildelt Arne Nøst, Christina Lovery og Jill Tonje Holter for den visuelle helheten i samme forestilling. 

Boya Bøckman ble berømmet av juryen for å være «en banebryter på sitt felt» og fikk prisen for beste audiovisuelle design for sitt arbeid så vel med «Lazarus» på Det Norske Teatret som med De Utvalgtes «Skipet – Vol. 5 Short cuts». For sistnevnte forestilling mottok også De Utvalgte prisen for Særlig kunstnerisk innsats. 

Se oversikt over alle de 13 vinnerne her.

I tillegg til de 12 juryerte prisene delte Heddakomiteensom har det overordnede faglige ansvaret for Heddaprisen i år ut Heddakomiteens ærespris. Denne gikk til regissør Stein Winge for hans «uredde signatur som har inspirert kolleger, gitt publikum rike opplevelser og satt norsk scenekunst på kartet», slik Solrun Toft Iversen og Erik Ulfsby fra Heddakomiteen uttrykte det. «Heddakomiteen vil gjerne hylle norsk teaters legendariske bad boy og ærverdige patriark», understreket de.  

Årets jury har bestått av Jan H. Landro, Lillian Bikset, Torill Braaten, Borghild Maaland, Hedda Fredly, Mode Steinkjer. I tillegg har Ilene Sørbøe og Tor Rose Walderhaug bidratt til juryen i 2018/2019.

Alle prisvinnerne mottok en Heddastatuett utformet av kunstneren Nina Sundbye.

Vi legger ut pressebilder fra utdelingen fortløpende her.  

For mer informasjon, kontakt:
NTO v/Marianne Dyrnes Vallat, tlf. 980 46 777, marianne@nto.no.

 

Følg oss på Facebook.com/heddapris, Instagram, Twitter, YouTube.
#Heddaprisen