Torsdag 1. juni ble Heddanominasjonene 2017 presentert på en pressekonferanse på Oslo Nye Teater. Her er listen med de 35 nominerte:

Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle

Foto: Gisle Bjørneby

Line Heie Hallem

for hovedrollen i "Rekyl"

av George Brant, regi Franzisca Aarflot – Teater Innlandet i samarbeid med Nordland Teater og Franzisca Aarflot Produksjoner

Line Heie Hallem gikk ut fra Teaterhøgskolen (KHiO) i 2005. Hun har jobbet som frilansskuespiller ved en rekke teatret rundt om i landet. Heie Hallem har blant annet spilt i «Alice i eventyrland» ved DNS i Bergen og i Robert Wilsons «Peer Gynt»-forestilling, produsert av Det Norske Teatret og Den Nationale Scene, og vist som gjestespill på BAM i New York. Høsten 2006 spilte hun Ophelia i «Hamlet» på Oslo Nye Teater. Siden 2007 har hun hatt flere hovedroller ved Brageteatret, blant annet i «Før det ringer», som fikk Heddaprisen for beste barne- og ungdomsforestilling i 2010.

Les mer Lukk

Kjersti Tveteras med Jonas Gravli Strand og Marianne Hole i "Som dere vil"

Foto: Marte Garmann

Kjersti Tveterås

for rollen som Rosalind i "Som dere vil"

av William Shakespeare, regi Sigrid Strøm Reibo – Nationaltheatret

Kjersti Tveterås er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, KHiO (2008-2012). Hun debuterte ved Trøndelag Teater, der hun blant annet spite Laura Isaksen i «Bør Børson», Akab i «Moby Dick» og tittelrollen i «Jeanne d'Arc». Ved Nationaltheatret har hun blant annet spilt i «Seks roller søker en forfatter» og «Dyrene i Hakkebakkeskogen». Det siste året har hun spilt Hedvig i «Vildanden + En folkefiende - Enemy of the Duck» og Sonja i «Reisen til julestjernen», og hun har medvirket i «Dekameronen».

Les mer Lukk
Foto: Stig Håvard Dirdal

Nina Ellen Ødegård

for tittelrollen i "Orlando"

av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Nina Ellen Ødegård er utdannet fra Teaterhøgskolen, KHiO (1999-2002). Hun debuterte ved Rogaland Teater, hvor hun har hatt sitt hovedvirke. Her har hun blant annet spilt Margarita i «Mesteren og Margarita», Julie i «Frøken Julie», Ellida Wangel i «Fruen fra Havet» og Carol i førjulsforestillingen «A Christmas for Carol». På Oslo Nye Teater har hun spilt Nora i «Et dukkehjem» og Eva i «Høstsonaten». I 2002 fikk Ødegård Heddaprisen for rollen som Josie i «Måne for livets stebarn» på Rogaland Teater. Hun var også nominert til Heddaprisen i 2010 og i 2016, henholdsvis for «Vi som er hundre» og «A Christmas for Carol».

Les mer Lukk

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle

Sven Nordin i "En mann ved navn Ove"

Foto: L-P. Lorentz

Sven Nordin

for rollen som Ove i "En mann ved navn Ove" 

av Fredrik Backman, regi Bjarni Thorsson – Oslo Nye Teater i samarbeid med Riksteatret og Thorsson Produktion

Sven Nordin er utdannet fra Statens Teaterskole og debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater i Johan Borgens «Vikinger» i 1981. Senere har Nordins karriere vært fordelt mellom teater, film og fjernsyn. Fra scenen kan fremheves hans innsats i «Markens Grøde», som han mottok både Heddaprisen og Kritikerprisen for (Nationaltheatret 2007). Han spilte Kjell Bjarne i Oslo Nye Teaters versjon av Ingvar Ambjørnsens Elling-roman, «Brødre i blodet», som i 1999 også ble filmatisert med suksess. I 2008 hadde Nordin hovedrollen i Nationaltheatrets oppsetning av «Brand».

Les mer Lukk

Trond-Ove Skrødal i "Hvem er redd for Virginia Woolf?"

Foto: Bengt Wanselius

Trond-Ove Skrødal

for rollen som George i "Hvem er redd for Virginia Woolf?"  

av Edward Albee, regi Marit Moum Aune – Trøndelag Teater

Trond-Ove Skrødal gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1989 og hadde sine første oppgaver på Teater Ibsen og Hålogaland Teater før han i 1996 ble ansatt på Trøndelag Teater. Her har han siden den gang spilt en lang rekke roller i et variert repertoar. Som eksempler kan nevnes sentrale roller i «Skjønnhetsdronninga», «Et juleeventyr», «Den siste viking» og «Jeg er vinden i trærne». Skrødals roller de senere år spenner fra Peter Stockmann i «En folkefiende» og Claudius i «Hamlet» til soloforestillingen «Suffløren» og «Tvillingenes dagbok».

Les mer Lukk
Foto: Øyvind Eide

Jan Sælid

for rollen som Kong Bérenger i "Kongen dør"

av Eugène Ionesco, regi Stein Winge – Nationaltheatret

Jan Sælid er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og debuterte som skuespiller ved Nationaltheatret i 1996. Hans lange rekke av oppgaver her spenner fra roller i «På solsiden» og «Reisen til Julestjernen» til «Verdiløse menn» og «Kong Lear», frem mot siste års «Borkman» og «Kongen dør». Sælid har gjestet andre teatre, inkludert Hålogaland Teater, Rogaland Teater og Trøndelag Teater («Jeppe på Bjerget»). Som regissør har Sælid blant annet hatt ansvaret for «Ingenting er ingenting» (Nationaltheatret 2015). Han er også kjent fra fjernsynsserier som «Etaten» og «NAV».

Les mer Lukk

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller

Gisken Armand i "Kongen dør"

Foto: Øyvind Eide

Gisken Armand

for rollen som Juliette i "Kongen dør"

av Eugène Ionesco, regi Stein Winge – Nationaltheatret

Gisken  Armand hadde sin Nationaltheatret-debut i 1988. Hun har hatt sentrale roller i Ibsen-stykkene «Et Dukkehjem», «Brand», «Byggmester Solness» og «Fruen fra havet», og hun har spilt Agnes i Jon Fosses «Barnet» og Ho i «Nokon kjem til å komme». Spennvidden i roller går fra «Fanny og Alexander» til «Strategier for en lysere fremtid», fra «En midtsommernattsdrøm» til «Reisen til Julestjernen». Armand har hatt store roller i TV-serier som «Ved kongens bord» og «Kodenavn Hunter». I 2006 mottok hun Radioteatrets Blå fugl-pris, og i 2013 fikk hun Heddaprisen som beste kvinnelige skuespiller for rollen som Jeg i «Jeg forsvinner».

Les mer Lukk
Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Hildegunn Eggen

for rollen som Fjodor Karamasov i "Brødrene Karamasov"

av Ole Johan Skjelbred etter Fjodor Dostojevskij, regi Ole Johan Skjelbred –Trøndelag Teater

Andrine Sæther Med Glenn Andre Kaada i "La Deg Være"

Foto: Marte Garmann

Andrine Sæther

for rollen som Venn i "La deg være"

av Arne Lygre, regi Johannes Holmen Dahl – Nationaltheatret

Andrine Sæther er utdannet ved Statens Teaterhøgskole (1992-95). Siden 1995 har hun vært fast ansatt ved Nationaltheatret. Hun har hatt sentrale roller i stykker som «Gengangere», «Fruen fra havet», «Hustyrannen», «Lille Eyolf» og «Den stundesløse». Sæther var i perioden 1998-2000 en del av Torshovgruppa. Hun har vært med i flere norske filmer, blant andre «Bare skyer beveger stjernene», og «Budbringeren». Et stort TV-publikum kjenner henne også fra seriene «Berlinerpoplene» og «Mammon».

 

Les mer Lukk

Beste mannlige skuespiller/medspiller

Emil Johnsen i "Kaos er nabo til Gud"

Foto: Øyvind Eide

Emil Johnsen

for rollen som Ricky i "Kaos er nabo til Gud"

av Lars Norén, regi Kjersti Horn – Nationaltheatret

Foto: Fin Serck-Hanssen

Toralv Maurstad

for rollen som John i "Overføring"

av Tyra Tønnessen etter Marit Råbu, regi Tyra Tønnessen – Det Norske Teatret i samarbeid med Nationaltheatret

Toralv Maurstad debuterte som skuespiller på Trøndelag Teater i 1949. Da hadde han utdannelse ved Royal Academy of Dramatic Arts bak seg. Hans teaterkarriere rommer sentrale instruktør- og skuespilleroppgaver ved en rekke av landets teatre. Han har dessuten hatt mange filmroller, og han har vært teatersjef, for Oslo Nye Teater (1967 - 1978), og for Nationaltheatret (1978 - 1986). På Nationaltheatret har han blant annet spilt tittelrollen i «Peer Gynt» i flere oppsetninger. Hans rolleliste spenner fra «Lang dags ferd mot natt» og «Kjære løgnhals» til «Cabaret», «Påklederen» og «Venter på Godot». Han mottok Kritikerprisen for sin medvirkning i «Skjønne ungdom» i 1963, og fikk Heddaprisens ærespris i 2007.

Les mer Lukk
Foto: Stig H. Dirdal

Even Stormoen

for rollene som sju britiske regenter i "Orlando"

av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Beste regi

Foto: Marte Garmann

Johannes Holmen Dahl

for "La deg være"

av Arne Lygre – Nationaltheatret

Johannes Holmen Dahl er født i Oslo i 1985. Han tok sin mastergrad i regi ved Kunsthøgskolen i Oslo 2015, og gjorde sin masteroppgave på Trøndelag Teater med «Leonce og Lena». Siden har han stått for to oppsetninger ved Dramaten i Stockholm, «Barnet» og «I lodjurets timma», samt barneforestillingen «Kakerlakken med den stygge frakken» for frigruppekompaniet Grande Produksjoner as.

Les mer Lukk

Kjersti Horn

Foto: Dag Jenssen

Kjersti Horn

for "Kaos er nabo til Gud"

av Lars Norén – Nationaltheatret

Kjersti Horn er utdannet ved Dramatiske Institutet i Stockholm (2003-2006) og har etter utdannelsen arbeidet ved mange scener i Norden.  Blant forestillingene kan nevnes «Styrtet engel», «Natten er dagens mor» og «Richard III» ved Nationaltheatret, «Peer Gynt» og «Hamlet» ved Rogaland Teater, «Natten sjunger sina sånger» og «Anne Karenina» ved Stockholms Stadsteater og samtidsoperaen «Khairos» ved Den Norske Opera & Ballett. Kjersti Horn er i dag husregissør ved Nationaltheatret. Hun var nominert til Heddaprisen for beste regi for «Hamlet» i 2015, og til Kritikerprisen for regi av «Styrtet engel» i 2014.

Les mer Lukk

Fra "Som dere vil"

Foto: Marte Garmann

Sigrid Strøm Reibo

for "Orlando" og "Som dere vil"

"Orlando" av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf – Rogaland Teater og "Som dere vil" av William Shakespeare – Nationaltheatret

Sigrid Strøm Reibo er utdannet fra Litauen, Danmark og Moskva. Hennes norske regidebut var «Vente på Godot» ved Hålogaland Teater i 2010, en forestilling hun ble Heddanominert for. For Rogaland Teater har hun senere regissert blant annet «Haugtussa» og «Når enden er god er allting godt», sistnevnte ble nominert til Kritikerprisen. I 2014 regisserte hun «Fedra» for Det Norske Teatret og «Peer Gynt» som opera på Den Norske Opera & Ballett. Hun vant Heddaprisen i 2012 for beste regi for «Misantropen» på Rogaland Teater og «Black Rider» på Hålogaland Teater. For førstnevnte ble hun også nominert til Kritikerprisen. Sigrid Strøm Reibo er i dag husregissør ved Nationaltheatret.

Les mer Lukk

Årets forestilling

Foto: Lesley Leslie-Spinks

Edda

konsept Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter "Den eldre Edda", regi Robert Wilson – Det Norske Teatret

Konsept Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter "Den eldre Edda"
Regi Robert Wilson - Det Norske Teatret 

Utgangspunktet for forestillingen Edda er utdrag fra Jon Fosses
gjendikting av "Den eldre Edda", de norrøne gudediktene som ble nedskrevet på Island på 1200-talet. Robert Wilson, som blir regnet som en av etterkrigstidens store teateravantgardister, har utviklet sitt konsept i et spenn
mellom universets opprinnelse og universets undergang.

Les mer Lukk

Fra "11 år"

Foto: Kim Hiorthøy

11 år

av Toril Goksøyr og Camilla Martens, regi Toril Goksøyr og Camilla Martens – Det Norske Teatret og Goksøyr & Martens i samarbeid med Dramatikkens hus

Av Toril Goksøyr og Camilla Martens, Regi Toril Goksøyr og Camilla Martens, Det Norske Teatret og Goksøyr & Martens i samarbeid med Dramatikkens hus.


Ei 11 år gammel jente har tatt livet sitt. Etterpå møtes foreldrene, læreren og rektor. I forarbeidet til 11 år har Goksøyr & Martens intervjuet foreldre, barn, forskere, jurister og skoleansatte. De lar historien utspille seg i en skolegård. Publikum er plassert i et fire meter høyt stillas rundt skolegården, og gjennom øreklokker formidles hendelser og samtaler fra ett av skolens klasserom.

Les mer Lukk
Foto: Stig Håvard Dirdal

Orlando

av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, Regi Sigrid Strøm Reibo - Rogaland Teater.

I 1928 skrev Virginia Woolf romanen «Orlando», som følger Orlandos liv som mann og kvinne over 400 år. I en teaterversjon skapt spesielt for Rogaland Teater spiller Nina Ellen Ødegård hovedpersonen gjennom alt som forandrer seg og alt som forblir det samme.

Les mer Lukk

Fra "Rekyl"

Foto: Gisle Bjørneby

Rekyl

av George Brant, regi Franzisca Aarflot – Teater Innlandet i samarbeid med Nordland Teater og Franzisca Aarflot Produksjoner

Av George Brant, Regi Franzisca Aarflot - Teater Innlandet i samarbeid med Nordland Teater og Franzisca Aarflot Produksjoner.

"Rekyl" er et dagsaktuelt monodrama om de menneskelige og moralske kostnadene ved dronekrigføring. George Brants prisbelønte teaterstykke, med originaltittel «Grounded», har blitt spilt mer enn 60 steder verden over siden urpremieren i 2013. Idenne oppsetningen er det første gang det er satt opp i Norge.

Les mer Lukk

Fra "Vildanden + En folkefiende - Enemy of the Duck"

Foto: Øyvind Eide

Vildanden + En folkefiende - Enemy of the Duck

av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason etter Henrik Ibsen, regi Thorleifur Örn Arnarsson – Nationaltheatret

Av Thorleifur Örn Arnarsson og Mikael Torfason etter Henrik Ibsen, Regi Thorleifur Örn Arnarsson - Nationaltheatret
Familiene Werle og Ekdal føyes sammen med familien Stockmann, når to av Ibsens stykker flettes sammen til en modernisert forestilling om sannhetens betydning for et samfunn og for enkeltmennesker. Spørsmålet som stilles er dette: Er sannhet alltid den rette vei?

Les mer Lukk

Beste barneforestilling

Foto: Mads Nygård

Brune

av Niels Peter Underland og ensemblet etter Håkon Øverås, regi Niels Peter Underland –Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater

Av Niels Peter Underland og ensemblet etter Håkon Øverås, Regi Niels Peter Underland - Teater Joker i samarbeid med Akershus Teater 

Rune og bestefar var gode venner. Men nå er bestefar død, og Rune, mamma og pappa er triste. Det blir ikke bedre av at han og vennene Atle og Åse blir plaget av de slemme guttene. Noe må gjøres, og når ingen voksne ser det, bestemmer Rune seg for å gjøre seg om til en superhelt - Brune. Teaterforestillingen «Brune» er basert på en barnebok skrevet av Håkon Øvreås og illustrert av Øyvind Torseter. Boka mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014. 

Les mer Lukk

Fra "Hamlets pappa"

Foto: Arild Moen

​Hamlets pappa er et spøkelse

av Martin Rosengardten etter William Shakespeare, regi Martin Rosengardten – Teatret Vårt

Av Martin Rosengardten etter William Shakespeare, Regi Martin Rosengardten - Teatret Vårt 

Hamlets pappa er død, og Hamlet er sint og lei seg. Han savner faren sin, og han synes ingen forstår ham. Hamlet vil ha en forklaring, en årsak, og helst også noen å skylde på. Martin Rosengardten har brukt Shakespeares skuespill som underlagsmateriale for en intimforestilling for to skuespillere. Jonas Delerud og Elisabet Topp spiller Hamlet og Ofelia, og ved hjelp av dukker, bamser og andre lekefigurer formidler de historien om Hamlet og hans familie. 

Les mer Lukk

fra "Jeg er Robin Hood"

Foto: Gisle Bjørneby

Jeg er Robin Hood

av Morten Joachim og Line Hofoss Holm, musikk av Torbjørn Dyrud, regi Morten Joachim – Teater Innlandet

Av Morten Joachim og Line Hofoss Holm, musikk av Torbjørn Dyrud, Regi Morten Joachim - Teater Innlandet 

Robin har det vanskelig. Pappa sitter i fengsel. Mamma er blakk og fortvilet. Mammas nye mann er ekkel. Livet er i det hele tatt ikke rettferdig. Hva skal en tolvåring gjøre? Robin later som om han er Robin Hood. Under mottoet «heller fredløs enn pingle» gjør han opprør. 

Manus til «Jeg er Robin Hood» er skrevet spesielt for Teater Innlandet av ekteparet Morten Joachim og Line Hofoss Holm, og Morten Joachim regisserte også oppsetningen.

Les mer Lukk

Beste forestilling for ungdom

Fra "Eg ringer mine brør"

Foto: Helge Skodvin

Eg ringer mine brør

av Jonas Hassen Khemiri, regi Stian Isaksen – Hordaland Teater

"Eg ringer mine brør", av  Jonas Hassen Khemiri, Regi Stian Isaksen - Hordaland Teater

Etter bombeangrepene i Stockholm 2010 opplevde svenske innvandre for første gang hvordan det var å bli mistenkt for terrorisme bare på grunnlag av utseende. Folk var redde. Hva er normal oppførsel? Hvem er en potensiell gjerningsmann? I et intenst døgn går «Eg ringer mine brør» inn i hovedpersonen Amors hode, der grensene mellom forbryter og offer, kjærlighet og kjemi, fantasi og virkelighet viskes stadig mer ut.

Les mer Lukk

Fra "U-DUB - Øvelser i å overleve unntakstilstanden"

Foto: Faki Zafaki Festival

U-DUB - Øvelser i kunsten å overleve unntakstilstanden

konsept av Tore Vagn Lid, regi Tore Vagn Lid – Transitteatret i samarbeid med Dramatikkens hus, Prosjektprogram for kunstnerisk utvikling og SAND-festivalen

"U-DUB - Øvelser i kunsten å overleve unntakstilstanden", Konsept av Tore Vagn Lid, Regi Tore Vagn Lid - Transiteatret-Bergen, i samarbeid med Dramatikkens hus, Prosjektprogram for kunstnerisk utvikling og SAND-festivalen.

Situasjoner hvor normale lover og regler er satt ut av spill, gjerne forårsaket av en plutselig katastrofe, beskrives som «unntakstilstand». Unntakstilstandens dramaturgi river bort sikkerhetsnettet og ansvarliggjør hver enkelt. I forestillingen, som mottok «Bergensprisen 2015 - Årets Scenekunst» overføres DUB-genrens musikalske strategier, tenke- og arbeidsformer til det sceniske i en utvidet miks av rom, video, lyd, bevegelse, handling, spill og hørespill.

Les mer Lukk
Foto: Premysl Bukovski

We come from far, far away

av NIE (New International Encounter), regi Alex Byrne og Kjell Moberg – NIE

"We come from far, far away", av NIE (New International Encounter), Regi Alex Byrne og Kjell Moberg - NIE

Inne i det store teltet er det et lite telt, og inne i det lille teltet er en gutt. Han har reist langt. Han har stort sett reist alene. Nå vil han vise hva han har med seg. Han vil også fortelle hvorfor han reiste, og hvilken vei han tok, men han kan ikke fortelle hvordan historien slutter. Basert på historier samlet inn på Hvalstad transittmottak for mindreårige asylsøkere har NIE skapt en forestilling om håp, fortvilelse, vennskap og adskillelse, fortalt av et barn på flukt.

Les mer Lukk

Beste scenografi/kostymedesign

Foto: Stig H. Dirdal

Olav Myrtvedt

for scenografi og kostymedesign til "Orlando"

av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Olav Myrtvedt er utdannet scenograf fra Danmarks Design Skole, og har arbeidet som scenograf innen teater, dans og film siden 1995. Myrtvedt har arbeidet blant annet med Baktruppen og Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, samt de fleste norske institusjonsteatre. Han har gjentatte ganger samarbeidet med Kai Johnsen om oppsetninger av Jon Fosse. I 2016 mottok han Heddaprisen for sin scenografi og kostymedesign til «Vår ære/vår makt» ved Den Nationale Scene. Han var også Heddanominert i 2012, da for sin scenografi til «Misantropen» ved Rogaland Teater, og han mottok den danske Reumert-prisen i 2011, for scenografi til «Hellig3Kongersaften» på Aalborg Teater.

Les mer Lukk

Fra "Som dere vil"

Foto: Marte Garmann

Katrin Nottrodt

for scenografi og kostymedesign til "Som dere vil"

av William Shakespeare, regi Sigrid Strøm Reibo – Nationaltheatret

Katrin Nottrodt har studert scenografi og kostymedesign ved Hochschule der Bildenden Künste i Hamburg og ved Akademie der Bildenden Künste i München under Karl-Ernst Herrmann og Wilfried Minks. Hennes første produksjoner ble vist i fabrikkhallene på Kampnagelfabrik i Hamburg, som regnes som ett av Europas fremste eksperimentelle laboratorium for scenekunst. For Nationaltheatret har Nottrodt tidligere vært scenograf på forestillingen «Ulrike Maria Stuart», og hun har skapt scenografi og kostymedesign for Det Norske Teatrets «Fulle folk», og Den Norske Opera & Balletts «Peer Gynt».

 

Les mer Lukk
Foto: Lesley Leslie-Spinks

Robert Wilson

for scenografi til "Edda"

konsept Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter "Den eldre Edda", regi Robert Wilson – Det Norske Teatret

Inspirert av pionerer innen dans som George Balanchine, Merce Cunningham og Martha Graham, startet Robert Wilson sitt eget eksperimentelle teaterkompani i 1968, The Byrd Hoffman School of Byrds. Allerede i 1976 kom operaen «Einstein on the Beach», et samarbeide med komponisten Philip Glass, som gjorde dem begge verdensberømte og er blitt stående som et referanseverk i teaterhistorien. I 1992 grunnla han studiesentret Watermill Center på Long Island. Wilson har utdannelse innen arkitektur. I Norge har han tidligere satt opp «Peer Gynt» i samarbeid mellom Det Norske Teatret og Den Nationale Scene.

 

Les mer Lukk

Beste audiovisuell design

Foto: Stig Håvard Dirdal

Boya Bøckman og Simon Revholt

for videodesign og Simon Revholt for komposisjon til "Orlando" 

av Sigrid Strøm Reibo og Njål Helge Mjøs etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Boya Bøckman er video- og lysdesigner. Han er medlem av scenekunstkompaniet De Utvalgte, der han blant annet har bidratt til forestillingene «Visjonæren», «De Utvalgte», «Drømmen» og «Kunsten å bli tam», og han arbeider i tillegg som frilanser. Bøckman har arbeidet med en lang rekke forestillinger landet over, blant dem «Sorga kler Elektra» og «Faust» på Det Norske Teatret, «Begynnelser» på Trøndelag Teater og «Ulrike Maria Stuart» på Nationaltheatret. I 2012 mottok han Heddaprisen i kategorien beste visuelle design for «Kunsten å bli tam», og han var dessuten nominert i kategorien for særlig kunstnerisk innsats i 2010 for «Drømmen».

 Simon Revholt er utdannet ved Dartington College of Arts, Barratt Dues Musikkinstitutt og Norges Musikkhøgskole, og har arbeidet som musikalsk leder, pianist, komponist og komponist i en rekke oppsetninger ved teatre landet rundt. Han har blant annet arbeidet med «En midtsommernattsdrøm», «Reisen til julestjernen» og «Anna Karenina» ved Nationaltheatret, «Når enden er god er allting godt» og «Anna Karenina» på Rogaland Teater, «Les Misérables» på Hålogaland Teater, «Et Dukkehjem» på Den Nationale Scene og «Folk og røvere i Kardemomme by» på Riksteatret. Som medlem av den kunstneriske ledelsen i Musikklab-prosjektet på Torshovteatret, tok han del i «En får væra som en er - en Ole Ivars-musikal», «En folkefiende», «Ungen» og «Dido + Aeneas».

Les mer Lukk
Foto: Gisle Bjørneby

Ove Alexander Jamt Dahl, Morten Halle, Christine Lohre og Olav Nordhagen

for videodesign, lyddesign, scenografi og lysdesign i "Rekyl"

av George Brant, regi Franzisca Aarflot – Teater Innlandet i samarbeid med Nordland Teater og Franzisca Aarflot Produksjoner

Ove Alexander Jamt Dahl har designutdannelse fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han driver sitt eget selskap og har blant annet jobbet med videoprojeksjoner og installasjoner for kunst og scene, blant annet i «Pappas reise ut av tiden» for Franzisca Aarflot Produksjoner.

 Morten Halle er jazzmusiker og komponist. Han har deltatt i teaterproduksjoner for Riksteatret, Oslo Nye Teater, Radioteatret og Festspillene i Bergen, deriblant «Oscar og den rosa dama» på Det Norske Teatret, «Chet spiller ikke her» på Radioteatret og «Drømmecontainer'n» på Teater Innlandet.

 Olav Nordhagen har vært ansatt som teknisk sjef ved Teater Innlandet siden opprettelsen i 2010, og var tidligere ansatt ved Hedmark Teater. Han har hatt ansvaret for lysdesign blant annet i «Om mus og menn», «Grisebondens kunst», «Willie Nelson kjemte mor mi» og «Inntrengerne».

 Christine Lohre er utdannet innen scenografi og kostymedesign ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun har arbeidet både i Norge og Sverige og har blant annet bidratt til «Kong Lear» og «En juleforestilling» på Den Nationale Scene, «Mio min Mio» og «Oksen Ferdinand» på Oslo Nye Teater, «Måne for livets stebarn» på Rogaland Teater og «Brødrene Løvehjerte» på Brageteatret. I 2005 ble hun nominert til Heddaprisen for sin scenografi til «Aladdin og den magiske lampen» på Oslo Nye Teater.

Les mer Lukk

Fra "Songfuglen"

Foto: Gisle Bjørneby

Sandra Kolstad

for komposisjon til "Songfuglen"

av Demian Vitanza etter Jan Roar Leikvoll, regi Peer Perez Øian – Det Norske Teatret

Av Demian Vitanza etter Jan Roar Leikvoll, Regi Peer Perez Øian - Det Norske Teatret

 Sandra Kolstad er en norsk musiker som bor og arbeider i Oslo og i Berlin. Hun har gått på musikklinjen på Rud videregående skole og studerte hos Wolfgang Plagge. Hun har gitt ut soloalbumene «Crux», «(Nothing Lasts) Forever» og «Zero Gravity State of Mind», og produserte musikken til scenekunstprosjektet «Lykkeparadigmet» på Teatergarasjen i Bergen. Våren 2017 debuterte hun som skuespiller i «Familien som kunne snakke om alt», Den Nationale Scene, der hun dessuten hadde oppgaver som musiker og musikalsk arrangør.

Les mer Lukk

Beste scenetekst

Fra "Sånne som oss"

Foto: Grethe Nygaard

Leiv Arne Kjøllmoen og Henriette Vedel

for original tekst til "Sånne som oss"

regi Leiv Arne Kjøllmoen – Haugesund Teater

Leiv Arne Kjøllmoen (født 1982) er opprinnelig fra Kopervik ved Haugesund, men bor og arbeider nå i København. Han er utdannet ved Statens Teaterskole i København, og har hatt oppdrag blant annet for teaterkompaniene Teatret Masken, Teateriet Apropos, Østre Gasværk Teater, Det Lille Turnéteater, Teater Patrasket og Mærkverk. «Sånne som oss» var hans norske debut som regissør og dramatiker.

Henriette Vedel (født 1983) er opprinnelig fra Oslo og har base i København. Hun er utdannet dramaturg ved Aarhus Universitet, med tilleggsstudier i film- og medievitenskap fra Københavns Universitet, og har arbeidet som frilansdramaturg, dramatiker og manuskonsulent. I Norge har hun blant annet hatt oppdrag ved Nationaltheatret, Dramatikkens hus, Statens Teaterhøgskole og Riksteatret.

Les mer Lukk
Foto: Marte Garmann

Arne Lygre

for original tekst til "La deg være"

regi Johannes Holmen Dahl – Nationaltheatret

Arne Lygre (født 1968) er en norsk dramatiker, roman- og novelleforfatter. Han debuterte som dramatiker i 1998, med «Mamma og meg og menn», som hadde urpremiere ved Rogaland Teater. Siden den gang har han skrevet skuespillene «Brått evig», «Skygge av en gutt», «Mann uten hensikt», «Dager under», «Så stillhet», «Jeg forsvinner», «Ingenting av meg» og «La deg være». Hans dramatikk er oppført av teatre i en rekke land. Arne Lygre mottok i 2004 Brageprisen for novellesamlingen «Tid inne», og i 2013 fikk han den norske Ibsenprisen for skuespillet «Jeg forsvinner». Han var igjen nominert til Ibsenprisen for «La deg være» i 2016. Fra 2014 til 2016 var Lygre husdramatiker ved Nationaltheatret.

Les mer Lukk
Foto: Stig H. Dirdal

Njål Helge Mjøs og Sigrid Strøm Reibo

for dramatisering av "Orlando" 

etter Virginia Woolf, regi Sigrid Strøm Reibo – Rogaland Teater

Sigrid Strøm Reibo (født 1982) er en norsk regissør, utdannet ved universitet i Klaipeda (Litauen), GITIS Skandinavia i Århus og GITIS i Moskva. I 2012 mottok hun Heddaprisen i klassen for beste regi for «Misantropen», Rogaland Teater, og «Black Rider», Hålogaland Teater. Hun var nominert til samme pris i 2010 og har dessuten to ganger vært nominert til Kritikerprisen for teater. Fra 2015 har hun vært en av Nationaltheatrets husregissører, med regi på Musikklab-prosjektets «Dido (pluss) Aeneas» og Shakespeares «Som dere vil».

Njål Helge Mjøs (født 1977) er en norsk dramaturg, utdannet ved Universitetet i Oslo og Harvard University i USA, med delstudier i Moskva. Han har ansatt ved Nationaltheatret siden 2013, og har tidligere arbeidet for Rogaland Teater og Østfold Teater. Mjøs og Reibo samarbeidet denne sesongen også i «Som dere vil» på Nationaltheatret. De har tidligere samarbeidet i «Misantropen», «Haugtussa» og «Når enden er god er allting godt» på Rogaland Teater, og i «Dido (pluss) Aeneas» på Torshovteatret.

Les mer Lukk

Særlig kunstnerisk innsats

Foto: Lesley Leslie-Spinks

Ensemblet i "Edda"

konsept av Robert Wilson, med tekster av Jon Fosse etter "Den eldre Edda", regi Robert Wilson, Det Norske Teatret

Heddakomiteens ærespris

Foto: Arthur Arnesen

Bjørn Sundquist