Vinnere 2018

Heddaprisen ble delt ut for 21. gang søndag 17. juni på Oslo Nye Teater. Her er listen over vinnerne og de nominerte.

Se tidligere års vinnere:

Beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Ragne Grande

for rollen som Laura Wingfield i "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater ​​

Årets vinner er Ragne Grande.
Juryens begrunnelse:
Prisvinneren i klassen for årets beste kvinnelige skuespiller/hovedrolle har utført en krevende oppgave. Måten hun har løst det på viser hvor sterk effekt selv de minste nyansene kan ha. Spillet er ualminnelig finstemt. Hver bevegelse, hver uttalelse og hver pause skuespilleren gjør lades med mening. Tilskueren ser hver tanke rollefiguren gjør seg. Tilskueren ser hver vurdering rollefiguren tar. De rollefigurer hun har rundt seg forstår ikke nødvendigvis det samme, men hun viser tydelig at rollefiguren forstår de øvrige. Det er stor skuespillerkunst. Det blir ikke lettere av at rollefiguren er en ung jente, og at hun blir sett gjennom tilbakeblikk.

Andre nominerte
Kathrine Thorborg Johansen

for rollen som Hedvig i "Vildanden"

av Henrik Ibsen, regi Runar Hodne – Trøndelag Teater ​​

Ingeborg Sundrehagen Raustøl

for rollen som Cally Monrad i "Cally"

av Ruth Lillegraven, regi Maren E. Bjørseth – Det Norske Teatret i samarbeid med Dramatikkens hus​​

Beste mannlige skuespiller/hovedrolle

Foto: Øyvind Eide

Hermann Sabado

for rollen som Prior Walter i
"Engler i Amerika"

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Prisen går til Hermann Sabado.
Juryens begrunnelse:
Årets prisvinner utmerker seg med en suveren tolkning av en rolle som stiller store krav til karakterendringer og utvikling. Gjennom fine nyanser og skarpe detaljer skapes både dybde og humoristisk snert. Skuespilleren balanserer mesterlig mellom det symbolske og det personlige, mellom sykdommen og individet. Han gir liv til sinne og sårbarhet, angst og anger, i en svært minneverdig forestilling. Oppsetningen, og rolletolkningen, tar for seg de store spørsmål om liv og død. Både på et menneskelig og et mytisk plan favnes tilværelsens mange fasetter. Spillet er gjort med berørende nerve, og skuespilleren imponerer også med sin utholdenhet.

Andre nominerte
Stig Amdam

for rollen som André i "Far" 

av Florian Zeller, regi Victoria H. Meirik – Den Nationale Scene

Kristoffer Olsen

for rollen som Arnold Cunningham i "The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Beste kvinnelige skuespiller/medspiller

Foto: Øyvind Eide

Ågot Sendstad

for flere roller i "Engler i Amerika"

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret ​​

Prisen går til Ågot Sendstad.
Juryens begrunnelse:
Årets prisvinner i klassen for beste kvinnelige skuespiller/medspiller går til en skuespiller som elegant og troverdig beveger seg mellom det som er jordnært og det som er abstrakt. Hun turnerer det tørre og barske og det poetiske og varme. Hun formidler på en og samme tid det humoristiske og det alvorlige. Hun håndterer overskridelser med selvfølgelighet og aksept. I oppsetningen hun får prisen for, veksler hun mellom flere ulike roller. De framstår alle som ulike personligheter med hver sine sterke og hver sine såre punkter. Samtidig klarer hun også å forbinde dem med en felles undertone: De er alle fritt tenkende individer. De har alle motstandskraft.

Andre nominerte
Ingebjørg Kosmo

for rollen som abbedissen i
"The Sound of Music"

av Richard Rodgers, Oscar Hammerstein, Howard Lindsay og Russel Crouse, regi Ivar Tindberg – Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Anne Krigsvoll

for rollen som Astrid C og flere i "Personer, steder og ting"

av Duncan Macmillan, regi Gísli Örn Garðarsson – Nationaltheatret

Beste mannlige skuespiller/medspiller

Preben Hodneland

for rollen som Eldste McKinley i
"The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Årets vinner er Preben Hodneland.
Juryens begrunnelse:
En medspillerrolle kan være avgjørende for forestillingens helhet. Den kan utvide det store bildet og den kan skape kontraster til hovedtrekkene. Ofte påvirker en slik rolle framføringens flyt og rytme. Den kan få stemninger til å skifte, og den kan gi økt forståelse for så vel miljøet som de utfordringer hovedpersonene møter. I oppsetningen årets prisvinner får prisen for gjør han alt dette. Rollen han tolker er ikke stor, men han har funnet plass til allsidig utfoldelse og nyansert personskildring. Han har kombinert lystighet og alvor i et susende raskt tempo, og entertainertalentet i ham får full uttelling. Synge og danse gjør han også, og det med stor sikkerhet.

Andre nominerte
Bjørn Floberg

for rollen som Leonid Gájev i "Kirsebærhagen"

av Anton Tsjekhov, regi Hanne Tømta – Nationaltheatret ​

Jon Lockert Rohde

for rollen som Jim i "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Beste regi

Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Johannes Holmen Dahl

for "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams – Trøndelag Teater ​

Prisen går til Johannes Holmen Dahl.
Juryens begrunnelse:
Årets regivinner har utviklet et særegent kunstnerskap med oppsetninger preget av høy kvalitet, med gjennomtenkte løsninger og presis personinstruksjon. Vinnerarbeidet er et strålende eksempel på at titteskapets grenser kan utvides gjennom nitid oppmerksomhet på hver detalj, samt en vilje til å la teksten lyse for seg selv. Oppsetningen prisen blir gitt for er et lagspill med bidrag fra mange gode krefter, men tilskueren kan likevel aldri være i tvil om at regissøren har satt sitt eget preg på det. Årets vinner har allerede rukket å utforme en personlig signatur, til tross for at han fortsatt er fersk i faget. Han synes å ha en særlig forkjærlighet for det minimalistiske, en stil han behersker både på store og små flater.

Andre nominerte
Marit Moum Aune

for "Engler i Amerika"

av Tony Kushner – Nationaltheatret

Kjersti Horn

for "Valdens Historie"

av Édouard Louis – Det Norske Teatret

Årets forestilling

Foto: Fredrik Arff

The Book of Mormon

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus

Årets pris går til "The Book of Mormon".
Juryens begrunnelse:
Prisvinneren i klassen for årets forestilling er en kjempesatsing som er blitt en kjempesuksess. Samme tittel har dannet utgangspunktet for store trekkplastre også i byer som New York og London, men den norske oppsetningen som får prisen er langt mer enn en tilpasning av en internasjonal suksess. Regien er tett og presis. Ensemblet er gnistrende, og både etablerte navn og talentfulle nykommere får rom for å utfolde seg og til å utmerke seg. Et samkjørt kunstnerisk lag har i alle ledd klart å sette sitt personlige preg på et grunnkonsept der nivåene fra før er mange og tolkningsmulighetene enda flere. Alt dette har ført til en forestilling som er blitt et fyrtårn, et fyrverkeri og en fest, med sikker timing i spill, i musikk og i koreografi.

Andre nominerte
En folkefiende

av Henrik Ibsen, regi Kjersti Horn – Rogaland Teater ​​

Engler i Amerika

av Tony Kushner, regi Marit Moum Aune – Nationaltheatret

Glassmenasjeriet

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Panini-BoysRoom

av Vegard Vinge og Ida Müller – Vinge/Müller i samarbeid med Festspillene i Bergen og Berliner Festspiele

Beste barneforestilling

Foto: Marius Fiskum

Tobias og dagen det smalt

av Jenny Svensson, regi Morten Røsrud – Rimfrost Produksjoner og Hålogaland Teater

Prisen går til "Tobias og dagen det smalt".
Juryens begrunnelse:
Tradisjonelt har teater for barn vært fartsfylt og fantasieggende. Stadig oftere er det også lavmælt og ettertenksomt. Årets prisvinner er begge deler. Den er fargerik og fleksibel, og den understreker barns evne til å bearbeide virkelighet gjennom lek. Gjennom leken reflekterer rollefigurene, og de deler personlige dilemmaer. De fantaserer om det som ikke lenger finnes og det som ingen vet hvordan vil bli. De voksne befinner seg i randsonen, men skaper likevel trygghet rundt handlingens sentrale dilemmaer. De kan ta seg av de praktiske spørsmålene, mens barnas løsninger formidles gjennom dypt personlige perspektiver på identitet og forandring.

Andre nominerte
Garage

regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag

Ved arken klokken åtte

av Ulrich Hub, regi Petter Næss – Oslo Nye Teater

Beste forestilling for ungdom

Foto: Dag Jenssen

Utafor

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret

Prisen går til "Utafor".
Juryens begrunnelse:
Årets vinner i kategorien beste forestilling for ungdom oppfyller samtlige av kravene i juryens retningslinjer. Den holder høyt kunstnerisk nivå. Den er egenartet og går inn i en av våre aller mest aktuelle samfunnsdebatter. Den presenterer et originalt og utfordrende stoff på en kunstnerisk gjennomarbeidet måte. Vinnerforestillingen lykkes i å samle sprikende og smertefulle erfaringer i et helhetlig kunstnerisk uttrykk, der unge individualister slipper til med sin egen stemme, mens de samtidig forenes i én felles tone. Sceniske virkemidler underbygger temaene, og det ordløse uttrykkes i dans og sang. Med sine sanne og engasjerende fortellinger og sitt poetiske scenespråk, utvider vinneren forståelsen av hva det kan innebære å finne sin plass i dagens Norge.

Andre nominerte
Jesus Christ Superstar

av Andrew Lloyd Webber og Tim Rice, regi Erik Schøyen – Haugesund Teater

Nyanser av gris

av Tine Skjold, Rebekka Jynge, Even Torgan og ensemblet, regi Even Torgan – Antiteatret

Beste scenografi/kostymedesign

Foto: Harald Øren

Gilles Berger

for scenografi til "Garage"

regi Espen Dekko – Cirka Teater og Turnéteatret i Trøndelag ​

Heddaprisen går til Gilles Berger.
Juryens begrunnelse:
Det er sjelden slik at scenografien spiller en større rolle enn skuespillerne i en forestilling. Årets pris i klassen for beste scenografi/kostymedesign tildeles en forestilling der den gjør det. Her spiller scenografien selve hovedrollen, og ikke en gang ord som kreativt, originalt eller nyskapende strekker til i beskrivelsen av den. Det sceniske uttrykket beveger seg mellom det morsomme og det overraskende, det hysteriske og det storslåtte, det mekaniske og det menneskelige. Forberedelsene har vært omfattende, og arbeidet har krevd mye av scenografen, både når det gjelder kunstneriske forståelser og teknisk håndverk. Sluttresultatet framstår som et kunstverk i kraft av seg selv.

Andre nominerte
Nia Damerell

for scenografi og kostymedesign til "Glassmenasjeriet"

av Tennessee Williams, regi Johannes Holmen Dahl – Trøndelag Teater

Vegard Vinge og Ida Müller

for scenografi og kostymedesign til "Panini-BoysRoom"

av Vegard Vinge og Ida Müller – Vinge/Müller i samarbeid med Festspillene i Bergen og Berliner Festspiele

Beste audiovisuell design

Foto: Erika Hebbert

Elisabeth Nesset, Alf Lund Godbolt, Vibeke Blydt-Hansen og Norunn Standal

for slagverk, musikk, lyddesign og lysdesign til "Antigone"

av Sofokles, regi Johannes Holmen Dahl – Det Norske Teatret ​​

Prisen går til Elisabeth Nesset, Alf Lund Godbolt, Norunn Standal og Vibeke Blydt-Hansen.
Juryens begrunnelse:
En sømløs forestilling blir skapt når ulike elementer flyter sammen og går over i hverandre uten brudd. Likevel opplever tilskuerne at hvert element for seg er absolutt nødvendig for helheten. Slik er det i oppsetningen som i år prises for sin audiovisuelle design. Den utspiller seg i et stort rom med få aktører og minimalt med rekvisitter. Desto viktigere blir musikken og lysbruken. Langt på vei er det lyd og lys som definerer oppsetningen prisen gis for. Lyden og lyset gir den puls og dybde. Samspillet mellom virkemidlene gir tilskuerne en intens opplevelse av å overvære en gresk tragedie - hvilket vi også gjør.

Andre nominerte
Anders Brunvær Hauge, Reidar Andreas Richardsen og Haakon Espeland

for musikk, videodesign og lysdesign til "Chaplin: Diktatoren"

av Line Hofoss Holm og Morten Joachim etter Charlie Chaplin, regi Morten Joachim – Rogaland Teater

Simon Revholt og Jim-Oddvar Hansen

for musikalsk ledelse og lyddesign til "The Sound of Music"

av Richard Rodgers, Oscar Hammerstein, Howard Lindsay og Russel Crouse, regi Ivar Tindberg – Hålogaland Teater og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester

Beste scenetekst

Foto: Fredrik Arff

Are Kalvø

for oversettelse av "The Book of Mormon"

av Trey Parker, Robert Lopez og Matt Stone, regi Vidar Magnussen – Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater- og Konserthus ​​

Prisen går til Are Kalvø.
Juryens begrunnelse:
Årets scenetekstvinner har utført en oppgave som ofte blir oversett i diskusjonen om tekst i teatret. Tidvis sies det til og med at når arbeidet er gjort godt, skal en ikke legge merke til det. I vinnerteksten er arbeidet gjort så godt at en legger merke til det. Enkelt kan det ikke ha vært. Satire kan deles inn i to hovedgrupper: Den som gjør det klart at den er satirisk, og den som overlater til mottakeren å se at det er slik den er ment. I vinnerarbeidet kombineres uttalt og underforstått satire i en språklig leken fest av en tekst. Begge nivåer og nivåene imellom er oversatt med stødig sans for doble og triple betydninger, og for ord og setningers musikalitet og rytme. Resultatet er beint ut makalaust.

Andre nominerte
Elisabeth Beanca Halvorsen

for oversettelse av "Lyset skal bare skinne på meg og mine ønsker"

av Elfriede Jelinek, regi Ole Johan Skjelbred – Trøndelag Teater

Tyra Tønnessen

for valg av bibelske tekster, sanger og salmer til "Søndagsskolen"

regi Tyra Tønnessen – Trøndelag Teater

Særlig kunstnerisk innsats

Foto: Dag Jenssen

Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen for "Utafor"

av Svein Tindberg i samarbeid med JustUnity, regi Svein Tindberg – Det Norske Teatret

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går i år til Svein Tindberg, Faten Mahdi-Al-Hussaini, Yousef Bartho Al-Nahi, Siri Marie Seim Sønstelie og Tor Itai Keilen.
Juryens begrunnelse:
Det er ingen selvfølge at Heddaprisen for særlig kunstnerisk innsats deles ut. I år blir den gitt til en unik teaterbegivenhet, et eksempel på at store ting kan skje når tro, håp og utholdenhet får virke sammen. Da kan tro bli teater og håp bli realitet. Ulike elementer kan samles til en helhet som blir større enn summen av hver del. Da skjer det all kunst streber mot: Ny virkelighet skapes, og forståelser utvides. Dette krever entusiasme, tålmodighet og personlig mot. Det krever at en holder fast i sin visjon. Det krever også at en legger ned hardt og omfattende arbeid i tekst og i scenisk utforming. Årets pris deles mellom et erfarent teatermenneske og fire unge idealister som har våget å møte det ukjente i og utenfor seg selv. De har delt erfaringer, feiltrinn, sorg og trass. De har delt glede, humor og triumf.

Andre nominerte

Heddakomiteens ærespris

Foto: Fredrik Bjerknes

Therese Bjørneboe

Heddakomiteens ærespris tildeles Therese Bjørneboe.
Komiteens begrunnelse:
Om vi ser tilbake til teatrets opprinnelse, ser vi at teaterkritikken – eller i alle fall det i skrift å reflektere over og diskutere scenekunst og drama – er om ikke akkurat like gammel som teatret , så i alle fall ikke langt ifra. Scenekunsten ledsages gjennom historien av diskurs. Uten denne ville det være vanskelig å gå tilbake og forstå tidligere tiders praksis, like mye som kritikken og refleksjonen har hatt en viktig funksjon i samtiden for generasjoner av scenekunstnere og teaterpraktikere.

I dag er denne diskursen under press. Teatervitenskapfaget er svekket og scenekunstomtaler- og kritikk lever på nåde i hovedstrømsmediene. Noen betrakter det som et forfall, andre ser mer pragmatisk på det, men uansett er vi alle enige om at den skriftlige refleksjonen over faget vårt må opprettholdes, og at når samfunnet rundt oss svikter, så må vi ta skjeen i egne hender.

Heddakomiteen ønsker å hedre en person hvis redaktørgjerning i 20 år har stått helt i sentrum for opprettholdelsen og utviklingen av samtalen om scenekunst. Vi ønsker å gi vår ærespris til en redaktør som mer enn noen annen, og med en nærmest uforståelig arbeidskapasitet, har løftet oss, engasjert oss, fått oss til å sammenligne oss med andre, både her hjemme og der ute – og som ikke minst har oppfordret bransjen til selv å reflektere, skrive og intervjue hverandre, og som har gitt plass til fyldige, godt belagte kritikker . Tidsskriftet hun er redaktør for er blitt kalt et av Europas beste på sitt felt. Det er det sikkert også. Men viktigst er det at det er til for oss.

Vi er dypt takknemlige for den innsatsen som er lagt ned, og det er med stor glede vi overrekker Heddakomiteens ærespris til redaktør av Norsk Shakespearetidsskrift, Therese Bjørneboe.

Andre nominerte